Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Spada konsumpcja ziemniaków, masła, wołowiny, tłuszczów wieprzowych i cukru
- Oczekiwania dotyczące podstawowych wielkości makroekonomicznych w gospodarce pozwalają szacować, że w 2011 r. dochody realne do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych będą się kształtować na poziomie o 2,5-3,0 proc. wyższym od notowanego w 2010 roku. W tych warunkach szanse na wzrost krajowego popytu na żywność są niewielkie - podał IERiGŻ.

IERiGŻ przewiduje, że w 2011 r. utrzyma się, obserwowana w latach wcześniejszych, spadkowa tendencja spożycia ziemniaków, przy stabilizacji spożycia artykułów zbożowych.

- Wzrośnie bilansowa konsumpcja warzyw i owoców, przy założeniu, że nieurodzaj drugi rok z rzędu się nie powtórzy. Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji masła. Nie oczekuje się istotnych zmian w konsumpcji ryb i jaj. Zwiększy się konsumpcja mięsa drobiowego, przy spadku popytu na wołowinę - napisano.

- W 2011 r. spożycie mięsa wieprzowego będzie prawdopodobnie mniejsze niż w roku poprzednim, przy czym w I półroczu 2011 r. utrzyma się na poziomie sprzed roku, a w II półroczu, w wyniku spodziewanego zmniejszenia produkcji i podaży żywca wieprzowego, ulegnie redukcji. Spadek produkcji trzody w drugiej połowie 2011 r. znajdzie odzwierciedlenie w obniżeniu się spożycia tłuszczów wieprzowych. W warunkach spodziewanego niewielkiego wzrostu produkcji mleka i ożywienia eksportu, spożycie artykułów mleczarskich w 2011 r. będzie się kształtować na poziomie zbliżonym do notowanego w roku poprzednim. W 2011 r. spadnie przypuszczalnie konsumpcja cukru - dodano.

(Źródło: PAP).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij