Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: Spadku cen żywności można spodziewać się dopiero w miesiącach letnich
W najbliższych miesiącach dynamika wzrostu cen żywności będzie utrzymywać się powyżej wskaźnika CPI - ocenia w comiesięcznej analizie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, spadek cen żywności może nastąpić w miesiącach letnich.

- W lutym dynamika podwyżek cen detalicznych artykułów żywnościowych zdecydowanie zmalała, ale była wyższa od inflacji. Z podobną sytuacją będziemy mieć do czynienia także w najbliższych miesiącach. Spadku cen żywności możemy spodziewać się dopiero w miesiącach letnich, wraz z sezonowymi spadkami cen owoców i warzyw - napisano w kwietniowym biuletynie IERiGŻ.

W środę GUS podał, że inflacja CPI wzrosła w marcu o 4,3 proc. rdr. i 0,9 proc. mdm, zaś żywność podrożała o 7,3 proc. rdr i 2,2 proc. mdm.

Zdaniem IERiGŻ ceny skupu wieprzowiny w II kwartale 2011 roku będą o kilkanaście procent wyższe rdr, zaś baranina w kwietniu może podrożeć o kilka procent.

- Wprawdzie ceny skupu trzody w II kwartale 2011 r. będą już o kilkanaście procent wyższe od cen w II kwartale 2010 r., ale ceny zbóż i pasz przemysłowych będą jeszcze o kilkadziesiąt procent droższe - napisano.

(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij