IERiGŻ: Spadku cen żywności można spodziewać się dopiero w miesiącach letnichW najbliższych miesiącach dynamika wzrostu cen żywności będzie utrzymywać się powyżej wskaźnika CPI - ocenia w comiesięcznej analizie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, spadek cen żywności może nastąpić w miesiącach letnich.- W lutym dynamika podwyżek cen detalicznych artykułów żywnościowych zdecydowanie zmalała, ale była wyższa od inflacji. Z podobną sytuacją będziemy mieć do czynienia także w najbliższych miesiącach. Spadku cen żywności możemy spodziewać się dopiero w miesiącach letnich, wraz z sezonowymi spadkami cen owoców i warzyw - napisano w kwietniowym biuletynie IERiGŻ.
W środę GUS podał, że inflacja CPI wzrosła w marcu o 4,3 proc. rdr. i 0,9 proc. mdm, zaś żywność podrożała o 7,3 proc. rdr i 2,2 proc. mdm.
Zdaniem IERiGŻ ceny skupu wieprzowiny w II kwartale 2011 roku będą o kilkanaście procent wyższe rdr, zaś baranina w kwietniu może podrożeć o kilka procent.
- Wprawdzie ceny skupu trzody w II kwartale 2011 r. będą już o kilkanaście procent wyższe od cen w II kwartale 2010 r., ale ceny zbóż i pasz przemysłowych będą jeszcze o kilkadziesiąt procent droższe - napisano.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|