Mniejszy import warzyw i owoców w NiemczechJak poinformowało Niemieckie Biuro Statystyczne, w minionym, 2010 roku Niemcy zaimportowali łącznie mniej owoców i warzyw świeżych niż rok wcześniej. Wolumen importu warzyw świeżych wyniósł 2,97 mln ton, a owoców odpowiednio - 4,75 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.W przypadku dostaw warzyw na niemiecki rynek dominowała w minionym roku Holandia z wolumenem - 1,16 mln ton, czyli niecałych 40% w łącznej wielkości importu. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania, która wyeksportowała około 855,0 tys. ton warzyw do Niemiec. Ponadto około 295,0 tys. ton stanowiły dostawy z Włoch, 114,2 tys. ton z Francji i około 125,0 tys. ton z Belgii.
W pierwszej piątce najbardziej popularnych warzyw sprowadzanych na niemiecki rynek znalazły się w minionym roku między innymi pomidory z wynikiem 681,2 tys. ton oraz kolejno ogórki - 503,0 tys. ton, słodka papryka - 320,3 tys. ton oraz cebula - 233,8 tys. ton i marchew - 201,5 tys. ton. W przypadku importu świeżych owoców, największe ich ilości Niemcy zaimportowali z Hiszpanii - 1,3 mln ton.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Statistischen Bundesamt Deutschland).
pełna lista aktualności
|