PE poprze zniesienie zakazu stosowania białek zwierzęcych w paszachParlament Europejski zadeklarował, że poprze propozycję Komisji dotyczącą stosowania białek zwierzęcych w paszach dla zwierząt innych niż przeżuwacze (świnie, drób, ryby) pod warunkiem, że będą zapewnione odpowiednie testy i mechanizmy bezpieczeństwa.Takie wnioski płyną z wstępnego raportu przygotowanego przez Dagmar Roth-Behrendt, niemiecką członkinię socjalistycznej frakcji PE. W lipcu 2010 roku Komisja Europejska przedstawiła tzw. II mapę drogową TSE (zakaźnych encefalopatii gąbczastych), w której zapowiedziała, iż w ciągu najbliższych pięciu lat dojdzie do zniesienia zakazu stosowania białek zwierzęcych w paszach dla nieprzeżuwaczy. Zakazane będzie jednak stosowanie białek w paszach w obrębie jednego gatunku, np. białek pochodzenia świńskiego w paszach dla żywca wieprzowego. Zdaniem PE Komisja powinna także rozważyć wcześniejsze wprowadzenie wymagań dla rzeźni, które zajmują się wytwarzaniem produktów ubocznych uboju, pochodzących od przeżuwaczy i innych zwierząt.
Dagmar Roth-Behrendt ostrzegła jednak przed jakimikolwiek zmianami w zakazie stosowania białek zwierzęcych w paszach dla przeżuwaczy, w tym wprowadzania dopuszczalnego progu białek zwierzęcych w paszach dla tych zwierząt. PE przeciwstawia się także dalszemu podnoszeniu wieku zwierząt (72 miesiące życia), których mięso badane jest na obecność BSE. Wnioski płynące z raportu Dagmar Roth-Behrendt będą poddane dyskusji na poziomie Komitetu w dniu 11 kwietnia br. oraz plenarnemu głosowaniu na początku lipca br.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraFacts nr. 28-11 z dn. 6.04.11
pełna lista aktualności
|