Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność sprowadzana z Japonii do Unii Europejskiej będzie kontrolowana według zaostrzonych norm
Żywność sprowadzana z Japonii do Unii Europejskiej będzie kontrolowana według zaostrzonych norm dotyczących poziomu radioaktywności. Tak zdecydowali eksperci do spraw żywienia i zdrowia zwierząt z 27 krajów na spotkaniu w Brukseli. Jest to związane z uszkodzeniami elektrowni atomowej w Fukushimie po trzęsieniu ziemi, które w marcu nawiedziło Japonię.

Decyzję unijnych ekspertów zapowiadał już przed kilkoma dniami przewodniczący Komisji Europejskiej. Jose Barroso mówił, że unijne normy dotyczące poziomu radioaktywności, które zostały wprowadzone po katastrofie w Czarnobylu, teraz powinny być zmienione. „Zdecydowaliśmy tymczasowo przyjąć dopuszczalne limity obowiązujące w Japonii, co oznacza podwyższenie standardów" - powiedział szef Komisji. To ostateczna decyzja unijnych ekspertów i wraz z nią, zaostrzone normy zaczynają obowiązywać. Ujednolicony zostaje tym samym system kontroli żywności w Japonii i na terenie Wspólnoty.

Bruksela już wcześniej zalecała krajom członkowskim ściślejsze kontrole żywności i pasz z japońskich regionów wokół elektrowni atomowej w Fukushimie. Wymusiła też na władzach w Tokio wprowadzenie certyfikatów głównie dla ryb eksportowanych do Unii Europejskiej. Specjalne zaświadczenia otrzymują tylko te, które pochodzą z regionów gdzie poziom promieniowania jest w normie.

(Źródło: IAR).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij