Polski przemysł mleczarski, mięsny i drobiarski w UniiW nr 3/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Polski przemysł mleczarski, mięsny i drobiarski w Unii” prof. Romana Urbana z PIB-IERiGŻ.W nr 3/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Polski przemysł mleczarski, mięsny i drobiarski w Unii” prof. Romana Urbana z PIB-IERiGŻ. Polska jest piątym w UE producentem przetworzonej żywności pochodzenia zwierzęcego (z udziałem 8%). Przemysł drobiarski zajmuje w UE drugą, mleczarski piątą, a mięsny szóstą pozycję. Rozwój tych działów przemysłu spożywczego jest w Polsce wielokrotnie szybszy niż w „starej” Unii (UE-15). Słabą stroną tych sektorów jest prawie dwa razy niższa wydajność pracy oraz niższy poziom koncentracji. W tych dziedzinach największe różnice między Polską a UE-15 występują w przemyśle mleczarskim, mniejsze w mięsnym, a najmniejsze w drobiarskim. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na stronie: http://sigma-not.pl/czasopisma-65-przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-spozywczy.html
pełna lista aktualności
|