Coraz większy wywóz OMP i sera z UEWedług danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2010 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych niż w tym samym okresie poprzedniego roku - informuje FAMMU/FAPA.
Na rynku światowym odnotowano wysoki popyt na mleko w proszku, odtłuszczone i pełne (OMP i PMP) oraz sery pochodzące z UE. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2010 roku eksport OMP wzrósł o 71,5 proc. względem tego samego okresu roku 2009, do 345 tys. ton. Tym samym wywóz unijnego OMP charakteryzuje się największą dynamiką wzrostu w skali roku wśród wyrobów mleczarskich.
W samym listopadzie poza UE wywieziono 22,5 tys. ton OMP, warto przypomnieć, że we wrześniu eksport tego produktu mlecznego osiągnął rekordowo wysoką ilość: 40 tys. ton. W okresie od stycznia do końca listopada ubiegłego roku duży wzrost odnotowano także w eksporcie serów poza UE, 619,4 tys. ton wobec 529 tys. ton w analogicznym okresie 2009 roku (+17 proc.). Mniejsze zwyżki odnotowano w wywozie kazeiny (wywóz na poziomie 27,4 tys. ton, +13,5 proc.) i skondensowanego mleka (173,2 tys. ton, +2 proc.).
Dzięki 14 proc. zwyżce wywozu masła w skali miesięcznej w październiku i 12,5 proc. w listopadzie po 11 miesiącach 2010 roku ilościowo eksport tego produktu mlecznego poza UE jest wyższy o 4,5 proc. niż w tym samym okresie roku 2009 i na koniec listopada osiągnął poziom 114,8 tys. ton.
Wśród najwalniejszych przetworów mlecznych eksportowanych poza UE zniżkę odnotowano jedynie na pełnym mleku w proszku (PMP), którego od stycznie do końca listopada wywieziono 409,8 tys. ton, mniej o 4,1 proc. niż w analogicznym okresie roku 2009.
(Źródło: FAMMU/FAPA)
pełna lista aktualności
|