Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE przestała być importerem wołowiny
Według danych Komisji Europejskiej wyniki handlu po pierwszych dziesięciu miesiącach 2010 roku, Unia przestała być importerem netto wołowiny - podaje FAMMU/FAPA.

Stosunek importu do eksportu zmienił się w omawianym okresie na korzyść eksportu. Saldo handlu wołowiną dla Unii osiągnęło poziom 67,3 tys. ton (w całym 2009 roku import przewyższył eksport o ponad 182 tys. ton). W okresie styczeń-listopad 2010 roku kraje Unii wyeksportowały poza Wspólnotę łącznie 418,05 tys. ton wołowiny oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o ponad 84 proc. więcej niż przed rokiem.

Najwięcej tego gatunku mięsa trafiło do Rosji (122,6 tys. ton), Turcji (41,8 tys. ton), Libanu (31,1 tys. ton), Chorwacji (21,2 tys. ton), Szwajcarii (21,0 tys. ton), Algierii (15,2 tys. ton) oraz Wybrzeża Kości Słoniowej (13,0 tys. ton). W tym samym czasie Unia sprowadziła 350,8 tys. ton mięsa i żywca wołowego, tj. o 11 proc. mniej niż w okresie styczeń-listopad 2009 roku. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (134,1 tys. ton), Argentyny (74,2 tys. ton) oraz Urugwaju (61,2 tys. ton).

Udział tych krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie około 77 proc. Udział importowanej wołowiny z Brazylii znacznie zmalał w porównaniu z 2006 oraz 2007 rokiem. Miejsce brazylijskich dostawców zajęli eksporterzy z Urugwaju oraz Argentyny.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij