Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy unijny program kontroli pozostałości pestycydów
Jeszcze w październiku minionego roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr
915/2010 z dnia 12 października dotyczące zasad przeprowadzenia wieloletniego,
skoordynowanego unijnego programu na rok 2011, 2010 oraz 2013 mające go na celu
przebadanie na wybranych przykładach zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami
pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.


Tym samym decyzją Komisji Europejskiej wszystkie kraje członkowskie są zobowiązane do zebrania i zanalizowania w latach 2011-2013 określonej ilości próbek dla wybranej grupy produktów (kombinacja narzucona przez Komisję). Poszczególne grupy produktów i pestycydy podlegające przebadaniu szczegółowo określa Załącznik I do omawianego rozporządzenia. W przypadku produktów ogrodnictwa kontroli losowo poddane zostaną między innymi fasola w strąkach, marchew, ogórek, pomarańcze bądź mandarynki, gruszki, ziemianki, szpinak, bakłażany, banany, kalafior, winogrona, sok pomarańczowy, groch, papryka słodka, jabłka, kapusta, por, sałata, pomidory, brzoskwinie, oraz truskawki. Ponadto Załącznik II do omawianego dokumentu określa ilość próbek, które muszą być pobrane przez każde z państw członkowskich – w przypadku Polski corocznej kontroli będzie podlegało 45 próbek. W sumie we wszystkich 27 krajach skontrolowaniu w każdym roku poddane zostanie 642 próbek. Pozostałe szczegóły w najbliższym wydaniu raportu kwartalnego.

 

Źródło FAMMU/FAPA na podstawie Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij