Chiny truskawkowym potentatemChiny pozostają największym na świecie producentem truskawek. W 2010 roku łączne zbiory truskawek w Chinach wyniosły 1,35 mln ton, czyli o 10 proc. mniej niż w roku 2009 - 1,5 mln ton - informuje FAMMU/ FAPA na podstawie Attache Reports FAS USDA.Wstępne dane szacunkowe dotyczące bieżącego roku zakładają wzrost produkcji do około 1,75 mln ton. Około 85% zbieranych w Chinach truskawek trafia na lokalny rynek do bezpośredniej konsumpcji, natomiast pozostałe 15% kierowane jest do przetwórstwa.
W przypadku świeżych truskawek eksport ich jest w zasadzie corocznie niemalże śladowy - w 2010 roku było to jedynie 200 ton, a w roku 2011 szacuje się go na 250 ton. Co ciekawe, chiński rynek w ostatnich latach był całkowicie zamknięty na import świeżych truskawek. Wyjątkiem było czasowe pozwolenie na import amerykańskich świeżych truskawek w czasie olimpiady w roku 2008 oraz ponowne otwarcie rynku na import z USA w okresie od maja do końca października minionego roku.
Jak już wspomniano, do przetwórstwa w 2010 roku skierowano około 203 tys. ton truskawek, a na rok 2011 prognozowane są dostawy do przetworzenia w wysokości ponad 263,0 tys. ton.
W zasadzie ponad 90% eksportu świeżego owocu trafia na rynek rosyjski. W 100% owoce te przetwarzane są na mrożonki, których coroczny wolumen produkcji kształtuje się na poziomie 130-150 tys. ton. W minionym roku produkcja mrożonych truskawek wyniosła 130,0 tys. ton, a na bieżący rok planowana jest produkcja około 150,0 tys. ton.
Corocznie Chiny sprowadzają dodatkowo około 10,0-11,0 tys. ton mrożonych truskawek (głównie z Chile), a konsumpcja na krajowym rynku kształtuje się na poziomie około 30,0-50,0 tys. ton. W minionym roku kraj ten wyeksportował 110,0 tys. ton mrożonek, a w bieżącym roku wielkość prognozowanego eksportu pozostanie na niezmienionym poziomie. Głównymi odbiorcami chińskiej mrożonej truskawki pozostają od lat Holandia, Niemcy oraz Japonia.
(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Attache Reports FAS USDA)
pełna lista aktualności
|