Uzgodnienia w sprawie dokumentu dyskusyjnego DG SANCO w sprawie ustalania maksymalnych i minimalnych ilości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczychW dniu 22 września odbyła się zorganizowana przez Instytut Żywności i Żywienia konferencja poświęcona dokumentowi "DG SANCO Discussion Paper on the setting of maximum and minimum amounts for vitamins and minerals in foodstuffs”.Celem spotkania była próba wypracowania odpowiedzi na postawione w dokumencie 9 głównych pytań dotyczących minimalnych i maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych.
W trakcie konferencji przedstawiono następujące prezentacje: 1. "Udział suplementów diety w całodziennym spożyciu wybranych witamin" - prof. dr hab. J. Charzewska, dr. M. Rogalska-Niedźwiedż 2. "Spożycie witamin i składników mineralnych w Polsce - zastosowanie w zarządzaniu ryzykiem" - dr n. med.L. Szponar, dr K. Stoś 3. "Zasady dodawania witamin i składników mineralnych do żywności" - mgr B. Ratkovska, prof. dr hab H. Kunachowicz 4. "Propozycja wyliczenia maksymalnej bezpiecznej dawki składnika odżywczego w suplemencie diety" - prof. dr hab. W. Roszkowski. Po wykładach nastąpił czas na dyskusję partnerów Ogólnopolskiej Platformy ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia. w trakcie spotkania przedstawiciel PFPŻ złożył na ręce prof. Mirosława Jarosza, dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, stanowisko Federacji odnośnie dyskutowanego dokumentu. Stanowisko polskiego przemysłu żywnościowego jest w tym zakresie zbieżne z poglądami Europejskiej konfederacji Przemysłu Żywnościowego i Napojów UE (CIAA).
Pobierz treść dokumentu konsultacyjnego DG SANCO
Zapoznaj się ze stanowiskiem PFPŻ
pełna lista aktualności
|