Ceny detaliczne mięsa w 2011: Niewielki wzrostW ubiegłym tygodniu GUS opublikował dane odnośnie cen detalicznych za grudzień 2010 roku. W miesiącu tym mięso było o 1,2 proc. tańsze niż rok wcześniej. Działo się tak głównie za sprawą tańszego o 3,5 proc. mięsa wieprzowego oraz tańszych o 1 proc. wędlin. Droższa była za to wołowina, za którą trzeba było zapłacić o 1,7 proc. więcej. Nieznacznie, bo o 0,6 proc., podrożało również mięso drobiowe - informują analitycy BGŻ.W tym samym czasie żywność przeciętnie dosyć szybko drożała - wzrost cen w ujęciu rocznym wyniósł 4,3 proc. Szczególnie szybko drożały warzywa, przetwory zbożowe, owoce i cukier. Dosyć szybko rosły również ceny niektórych produktów mleczarskich.
Wyjątkowo trudne jest obecnie prognozowanie cen detalicznych mięsa w bieżącym roku. Z jednej strony znacznie droższe pasze skłaniają do oczekiwania stosunkowo dużych podwyżek cen mięsa.
Nikt nie wie natomiast jak długo pasze będą drożały, ani jaki poziom osiągną ceny. Z drugiej strony rosnąca produkcja wieprzowiny, umacniający się złoty wobec euro oraz słabnący dolar amerykański powodują, że ceny nie powinny zbytnio rosnąć. Trudno powiedzieć, która tendencja przeważy. Na dziś oczekujemy jednak, że dynamika cen wieprzowiny na koniec roku może wynieść od -1 proc. do +4 proc., a cen drobiu od +1 do +6 proc.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)
pełna lista aktualności
|