Rosną ceny zbytu przetworów mleczarskich w PolscePo spadkach notowanych w październiku i listopadzie 2010 r. od początku grudnia na krajowym rynku mleka utrzymują się wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Według Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu średnia cena sprzedaży monitorowanych artykułów zwiększyła się o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o prawie 6 proc. wyższym niż w analogicznym okresie 2009 roku - informują analitycy BGŻ.Początek stycznia przyniósł dalsze zwyżki przede wszystkim w przypadku serów dojrzewających oraz twarogów. Silnie podrożało także odtłuszczone mleko w proszku (o ponad 3% w relacji tygodniowej). Potaniało natomiast masło, zarówno w blokach jak i konfekcjonowane, oraz większość przetworów płynnych - jogurty, śmietana, mleko spożywcze pasteryzowane.
Biorąc pod uwagę tendencje globalne, w tym doniesienia o powodzi w Australii, jednym z czołowych eksporterów mleka na świecie, bardzo możliwe są dalsze wzrosty cen także w styczniu i lutym br. Z drugiej strony jak do tej pory produkcja mleka w Australii rośnie - w okresie lipiec-listopad 2010 r. przyrost wyniósł 0,4% w relacji rocznej, obniżkę odnotowano jedynie w stanie Queensland (o 0,6%), więc presja na zwiększanie cen wywołana tym czynnikiem nie powinna być silna.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)
pełna lista aktualności
|