„Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej na podstawie doniesień RASFF”W nr 12/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Jakość mikrobiologiczna żywności w krajach Unii Europejskiej na podstawie doniesień RASFF” autorstwa pracowników PZH (Halina Ścieżyńska, Łukasz Mąka, Anna Grochowska, Kamila Pawłowska, Bożena Windyga, Kazimierz Karłowski).W artykule omówiono zgłoszenia w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) dotyczące żywności w latach 2007-2009, z uwzględnieniem udziału w zgłoszeniach poszczególnych drobnoustrojów chorobotwórczych. W powiadomieniach dotyczących żywności najczęściej zgłaszana była obecność w żywności Salmonella, Listeria monocytogenes i Escherichia coli. Porównano częstotliwość ich występowania w różnych asortymentach żywności. Najczęściej kwestionowano mięso drobiowe i produkty z mięsa drobiowego, a także mięso i wyroby z gatunków innych niż drób. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl
pełna lista aktualności
|