Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unijna produkcja pomarańczy i mandarynek w 2010 r.
W grudniu minionego roku Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował najnowszy raport dotyczący unijnej produkcji owoców cytrusowych w 2010 roku - informuje FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA.

Jak wynika z najnowszych danych, w sezonie 2010/2011 spodziewane zbiory pomarańczy w krajach unijnych wyniosą 6,11 mln ton wobec 6,41 mln ton w sezonie 2009/2010 i 6,53 mln ton w sezonie 2008/2009. Tym samym pomarańcze są drugim co do wielkości zbiorów owocem w państwach unijnych tuż po jabłkach.

Podobnie jak w latach poprzednich, ponad 80% tegosezonowych zbiorów skoncentrowane jest w Hiszpanii i Włoszech, a pozostałe 20% stanowią zbiory między innymi na Cyprze, w Portugalii czy też w Grecji. W sezonie 2010/2011 zbiory w Hiszpanii oszacowano na
około 2,972 mln ton, we Włoszech 1,937 mln ton, a w Grecji odpowiednio 922 tys. ton, w Portugalii - około 203 tys. ton, a na Cyprze jedynie 75 tys. ton. W omawianym sezonie we wszystkich krajach unijnych spodziewany wolumen konsumpcji pomarańczy pozostanie na
niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie i wyniesie około 5,8 mln ton.

Największym konsumentem tych owoców są od lat Hiszpanie z około 21 kg pomarańczy przypadającymi na 1 mieszkańca w 2009 roku. W sezonie 2010/2011 łącznie na unijny rynek skierowane zostanie 7,31 mln ton pomarańczy, przy czym około 1,2 mln ton będą stanowiły owoce importowane.

W bieżącym sezonie na eksport trafi jedynie 200 tys. ton tych owoców, w tym przede wszystkim największe ilości jak co roku do Szwajcarii, Serbii czy Norwegii. W przypadku importowanych owoców najwięcej na unijny rynek dostarcza ich co roku Republika Południowej Afryki - około
450 tys. ton oraz Egipt, Argentyna i Maroko. Do przetwórstwa w sezonie 2010/2011 trafi około 1,3 mln ton pomarańczy, a prognozowana produkcja soku pomarańczowego wyniesie około 105 tys. ton.

Podobnie jak w przypadku pomarańczy największym unijnym producentem mandarynek jest Hiszpania z prognozowaną wielkością w sezonie 2010/2011 na poziomie 2,19 mln ton. Natomiast łączny wolumen zbiorów mandarynek we wszystkich karach Unii Europejskiej osiągnie wielkość prawdopodobnie 3,289 mln ton wobec 3,093 mln ton w sezonie 2009/2010 oraz 3,160 mln ton w sezonie 2008/09. Pozostałe ilości tych cytrusów zostaną zebrane między innymi w Włoszech - 835 tys. ton, Grecji i - 110 tys. ton oraz na Cyprze - niecałe 86 tys. ton i w Portugalii - 69 tys. ton.

(Źródło:FAMMU/FAPA na podstawie FAS USDA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij