Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Coraz trudniej o soję nie-GMO
Na świecie z roku na rok rośnie powierzchnia uprawy soi modyfikowanej genetycznie - wynika z informacji ISAAA. Rośnie udział soi GMO w USA, Ameryce Środkowej oraz Południowej (Brazylia, Argentyna i Paragwaj) - podaje FAMMU/FAPA. Tymczasem w Europie odbiorcy soi niemodyfikowanej genetycznie skarżą się na rosnące koszty jej pozyskiwania.

W 2009 roku soja nie GMO zajmowała około 25 proc. powierzchni zasiewów, zatem jej dostępność na światowych rynkach malała - wynika z danych ISAAA, do których dotarli eksperci FAMMU/FAPA. Wskazują, że w Brazylii udział soi GMO wzrósł w 2009 r. do 71 proc. wobec 65 proc. rok wcześniej.

Soja GMO nie została jednak dotychczas zalegalizowana do uprawy w Chinach czy Indiach. Kraj Środka jest ważnym, największym importerem soi na świecie, ale i istotnym producentem soi wolnej od GMO dla odbiorców w tym europejskich - informuje FAMMU/FAPA. W Wielkiej Brytanii producenci w przemyśle spożywczym sygnalizują wyższe o 10-20 proc. koszty składników pozyskiwanych z soi niemodyfikowanej genetycznie. Z pozyskaniem wolnej od GMO paszy mają problem producenci ekologicznego drobiu.

W krajach produkujących soję GMO jak USA rosną koszty segregacji i certyfikacji tej wolnej od GMO, ale w państwach wolnych od soi GMO i jej producentach otwierają się nowe możliwości eksportowe - wskazuje FAMMU/FAPA.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij