Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unia eksportuje coraz więcej wieprzowiny
Według danych Komisji Europejskiej z listopada br., w ciągu trzech kwartałów 2010 r. Unia Europejska umocniła dodatnie saldo w handlu wieprzowiną z krajami trzecimi do 1,97 mln ton wobec 1,7 mln ton w tym samym okresie 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Od stycznia do września br. eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych poza ugrupowanie wyniósł ponad 2 mln ton i był o 15 proc. wyższy niż przed rokiem. Głównym odbiorcą była Rosja, która sprowadziła 632,8 tys. ton unijnej wieprzowiny - o 18 proc. więcej w skali roku.

Ważnymi rynkami zbytu były kraje azjatyckie (Hongkong, Japonia, Chiny, Korea Płd., Filipiny), dokąd sprzedano w sumie 779 tys. ton - o 17 proc. więcej niż w trzech kwartałach 2009 r. Wzrosły również wysyłki do USA i Australii.

W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso mrożone i podroby. Największe ilości wieprzowiny na rynki krajów trzecich sprzedały Niemcy (498 tys. ton; +23 proc.), Dania (462 tys. ton; +16 proc.), Francja (172 tys. ton; +26 proc.), Hiszpania (160 tys. ton; +19 proc.), Holandia (158 tys. ton; +3 proc.) oraz Polska.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij