Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zwiększa się wywóz OMP i sera z UE
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2010 roku z krajów Unii Europejskiej wyeksportowano więcej przetworów mlecznych niż w tym samym okresie poprzedniego roku informuje FAMMU/FAPA.

Na rynku światowym odnotowano wysoki popyt na odtłuszczone mleko w proszku (OMP) i sery z UE. W ciągu pierwszych 9 miesięcy 2010 roku eksport OMP wzrósł o 89% względem tego samego okresu roku 2009, do 291 tys. ton. W samym wrześniu poza UE wywieziono rekordową miesięczną ilość OMP: 40 tys. ton. W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2010 roku, duży wzrost odnotowano także w eksporcie serów poza UE, 494,5 tys. ton wobec 419,7 tys. ton w analogicznym okresie ubiegłego roku (+18%).

Mniejsze zwyżki odnotowano na wywozie kazeiny (27,4 tys. ton, +13,5%) i skondensowanego mleka (173,2 tys. ton, +2%). Natomiast pełne mleko w proszku (PMP) i masło odnotowały spadek eksportu względem analogicznego okresu roku 2009, odpowiednio o 5,6% i 1,7%.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij