Jabłka łąckie zarejestrowane jako chronione oznaczenie geograficzne W dniu 5 listopada 2010 roku jabłka łąckie zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (rozporządzenie Komisji (UE) nr 990/2010 z dnia 4 listopada 2010 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Jabłka łąckie (ChOG)]
Jest to już 23 polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.
Pod nazwą „jabłka łąckie" mogą być wprowadzane do
obrotu następujące odmiany: Idared i sporty, Jonagold i sporty, Szampion i
sporty, Ligol i sporty, Golden Delicious i sporty, Gala i sporty, Boskoop, Red
Boskoop, Elise, Early Geneve, Topaz, Lobo, Rubin i sporty, Gloster oraz
Jonagored i sporty. Jabłka te mogą być produkowane jedynie w województwie
małopolskim na terenie gmin: Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica. Obszar
ten położony jest na terenie Kotliny Łąckiej, gdzie panuje łagodny klimat
sprzyjający produkcji roślinnej.
Jabłka łąckie cechuje rumieniec większy od
przeciętnego dla danej odmiany, wysoka jędrność miąższu oraz wysoka kwasowość.
Jabłka te mają tzw. „górską zieloną nutkę", czyli są bardziej wyraziste w
smaku, kwaśniejsze i bardziej aromatyczne. Ponadto, wysoka jędrność miąższu
podczas zbioru gwarantuje chrupkość jabłek również po okresie prawidłowego
przechowywania.
Przed wprowadzeniem do obrotu produktu posiadającego
zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu
produkcji ze specyfikacją. Ma ona na celu potwierdzenie, że na każdym etapie
wytwarzania danego produktu spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny
wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu, co w konsekwencji
odgrywa ogromną rolę przy budowaniu zaufania konsumentów i powoduje wzrost
popytu na dany produkt.
Grupa producencka jabłek łąckich czyli Stowarzyszenie
Łącka Droga Owocowa, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o., Biocert
Małopolska Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. jako organy do
przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.