Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jabłka łąckie zarejestrowane jako chronione oznaczenie geograficzne
W dniu 5 listopada 2010 roku jabłka łąckie zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (rozporządzenie Komisji (UE) nr 990/2010 z dnia 4 listopada 2010 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Jabłka łąckie (ChOG)]
Jest to już 23 polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.


Pod nazwą „jabłka łąckie" mogą być wprowadzane do obrotu następujące odmiany: Idared i sporty, Jonagold i sporty, Szampion i sporty, Ligol i sporty, Golden Delicious i sporty, Gala i sporty, Boskoop, Red Boskoop, Elise, Early Geneve, Topaz, Lobo, Rubin i sporty, Gloster oraz Jonagored i sporty. Jabłka te mogą być produkowane jedynie w województwie małopolskim na terenie gmin: Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica. Obszar ten położony jest na terenie Kotliny Łąckiej, gdzie panuje łagodny klimat sprzyjający produkcji roślinnej.


Jabłka łąckie cechuje rumieniec większy od przeciętnego dla danej odmiany, wysoka jędrność miąższu oraz wysoka kwasowość. Jabłka te mają tzw. „górską zieloną nutkę", czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze i bardziej aromatyczne. Ponadto, wysoka jędrność miąższu podczas zbioru gwarantuje chrupkość jabłek również po okresie prawidłowego przechowywania.


Przed wprowadzeniem do obrotu produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Ma ona na celu potwierdzenie, że na każdym etapie wytwarzania danego produktu spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu, co w konsekwencji odgrywa ogromną rolę przy budowaniu zaufania konsumentów i powoduje wzrost popytu na dany produkt.


Grupa producencka jabłek łąckich czyli Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o., Biocert Małopolska Sp. z o.o. i TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o. jako organy do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.


(Źródło: IJHARS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij