W Polsce dynamicznie rośnie popyt na drobiowe mięsoPrzeciętny Polak zjada rocznie ok. 26,5 kg drobiu, czyli o 4 kg mniej niż Francuz, Niemiec i Brytyjczyk. Zdaniem ekspertów tempo wzrostu spożycia drobiu w Polsce jest dynamiczne i stale rośnie. Jeśli będzie nadal rosło w takim tempie to poziom krajów z najwyższym spożyciem w UE możemy osiągnąć już za trzy, cztery lata - informuje Rzeczpospolita.Drób jest w Polsce bardzo popularny glównie dzięki swojej cenie. W sierpniu 1 kg tuszki kurczaka kosztował ok. 7 zł a kilogram schabu z kością ponad 14 zł.
Jak informuje Rzeczpospolita popularność drobiu uderza w mięso wieprzowe. W roku 2009 przeciętny Polak zjadł 41,9 kg tego mięsa, o 80 dkg mniej niż w 2008 r.
(Źródło: Rzeczpospolita)
pełna lista aktualności
|