Zmiana VATu na żywność może prowadzić do sporów z fiskusemZdaniem ekspertów z firmy Deloitte nowelizacja dotycząca zmian w zakresie stawek VAT może się przyczynić do sporów przedsiębiorców z fiskusem. Zgodnie z projektem, który znajduje się w Senacie, podwyższeniu o 1 punkt procentowy ulegnie obecna stawka VAT w wysokości 7 proc. (na 8 proc.) i 22 proc. (na 23 proc.). Jednocześnie zostanie wprowadzona nowa stawka obniżona 5-proc., która obejmie część produktów żywnościowych - czytamy w Dzienniku Gazecie Prawnej.Eksperci Deloitte wskazują, że kłopoty ze stosowaniem prawidłowych stawek VAT mogą mieć producenci wyrobów piekarniczych, napojów oraz przetworów spożywczych.
Jak podaje dziennik, od 1 stycznia 2011 r. w stosunku do wyrobów piekarskich zastosowanie mogą znaleźć trzy stawki VAT - 5, 8 oraz 23 proc.
Napoje również będą jedną z grup produktów, które zostaną w sposób szczególny dotknięte planowaną nowelizacją przepisów, gdyż zostaną objęte grupowaniem 11.07.19.0 - pozostałe napoje bezalkoholowe. Ta kategoria nie będzie się dzieliła na bardziej specyficzne podkategorie, jak było do tej pory, a obniżona 5-proc. stawka VAT ma objąć wyłącznie część napojów objętych tym grupowaniem, wymienionych w projektowanym załączniku do ustawy o VAT. W szczególności dotyczyć będzie to: napojów owocowych, napojów owocowo-warzywnych, nektarów, napojów warzywnych oraz napojów bezalkoholowych zawierających tłuszcz mlekowy.
Zdaniem ekspertów lista towarów, które będą opodatkowane stawką 5-proc. VAT została ustalona dość arbitralnie. Znajdują się na niej produkty spożywcze nieprzetworzone (np. warzywa, owoce) i przetworzone (np. pieczywo, makarony, gotowe posiłki i dania). W konsekwencji podział towarów na opodatkowane stawką 5-, 8- i 23-proc. nie jest tak klarowny jak obecnie - podaje "DGP".
(Źródło: Dziennik Gazeta Prawna)
pełna lista aktualności
|