Warsztaty na temat Kodeksu Żywnościowego w Warszawie04 października 2010 r. w Warszawie odbyły się Warsztaty na temat Kodeksu Żywnościowego, organizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy współpracy z Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światową Organizacją Zdrowia (WHO).Było to już trzecie tego typu spotkanie odbywające się w Polsce, poprzednie miały miejsce w 2007 i 2008 roku. Powyższe wydarzenie poprzedza 27. Sesję Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO) zaplanowaną na 5-8.10.2010 roku.
Warsztaty skierowane były do wszystkich państw regionu szeroko rozumianej Europy należących do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), a w szczególności do krajów rozwijających się, mniej zaangażowanych w pracę na forum Komisji. Na tegoroczne seminarium zgłosiło się ponad 50 osób z 27 państw i organizacji międzynarodowych.
Spotkanie miało na celu przygotowanie delegatów do rozpoczynającej się jutro 27. Sesji CCEURO, a także wskazanie priorytetów dalszych działań FAO i WHO oraz innych partnerów w rejonie Europy. Zostały na nim omówione zagadnienia związane z analizą ryzyka w kontekście prac KKŻ FAO/WHO, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności wzmocnienia krajowych systemów bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia publicznego. Przewidziana została również dyskusja na temat pozyskiwania danych naukowych oraz ich roli w pracach kodeksowych.
Warsztaty były odpowiedzią na istniejącą potrzebę tego typu spotkań i szkoleń, w szeroko rozumianym regionie Europy.
(Źródło: IJHARS)
pełna lista aktualności
|