Opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacającychW dniu 24 września 2010 r. w Dzienniku Ustaw nr 174 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.Rozporządzenie określa środki spożywcze, do których obligatoryjnie dodaje się witaminy lub składniki mineralne oraz maksymalne poziomy wzbogacenia. Są to: sól kuchenna oraz tłuszcze do smarowania, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007, z wyłączeniem tłuszczu mlecznego określonego w załączniku XV tego rozporządzenia.
Obowiązkowe dodawanie witamin lub składników mineralnych ma na celu zapobieganie i wyrównywanie niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w polskiej populacji.
Rozporządzenie określa również poziomy maksymalne dodawanych dobrowolnie witamin i/lub składników mineralnych. Poziomy te pozostawiono bez zmian w porównaniu z poprzednim rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2002 r.
pełna lista aktualności
|