Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - konferencja uzgodnieniowa w Ministerstwie ZdrowiaPodczas konferencji uzgodnieniowej podsumowującej konsultacje społeczne projektu ustawy dokonano porównania postulatów i zbliżenia stanowisk poszczególnych resortów administracji rządowej, konsumentów oraz najważniejszych organizacji przemysłu żywnościowego10 listopada 2005 w Ministerstwie Zdrowia zorganizowano konferencję uzgodnieniową na temat projektu ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z udziałem przedstawicieli resortów rządowych, organizacji konsumentów, związków zawodowych i przemysłu zywnościowego.
Niezależnie od nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych, pod koniec czerwca 2005 Główny Inspektorat Sanitarny udostępnił do konsultacji projekt ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia mającej zastąpić obowiązującą ustawę o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, oraz umożliwić wprowadzenie w Polsce pakietu unijnych rozporządzeń w sprawie higieny, który ma obowiązywać od 1 stycznia 2006.
Wspomniana konferencja podsumowuje 2 etapy konsultacji, które doprowadziły do znacznego przybliżenia stanowisk administracji oraz partnerów społecznych. PFPŻ zgłosiła na poszczególnych etapach ponad 50 szczegółowych uwag, niezależnie od genaralnych postulatów związanych z naszym stanowiskiem w sprawie bezpieczeństwa żywności i krajowej legislacji. Większość naszych wniosków zostało uwzględnione w projekcie, ale na jego przekazanie do Sejmu przyjdzie jeszcze poczekać. Zgodnie z założeniami przyjętymi przez nowy rząd, wszystkie projekty aktów prawnych muszą ponownie przejść przez etap wewnątrzresortowy, co oznacza iż wspomniany projekt może nie zostać uchwalony przed zakończeniem 2005 roku.
pełna lista aktualności
|