Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
II czytanie ustawy o bezpieczeńśtwie żywności i żywienia
Po zakończeniu 2 tygodniowych prac podkomisji, Komisja Zdrowia przekazała projekt ustawy do II czytania. Wysoka Izba, z powodu kilku poprawek, skierowała projekt do ponownych prac Komisji Zdrowia.

Sejmowa podkomisja powołana w ramach Komisji Zdrowia nie wprowadziła zbyt wielu poprawek do projektu ustawy o bezpieczeńśtwie żywności i żywienia. Jednakże posłom nie udało się przyjąc projektu w II czytaniu, z powodu kilku poprawek zgłoszonych na plenarnym posiedzeniu 23 czerwca 2006.

Debata sejmowa dotyczyła nie tylko przepisów ustawy, ale także innych ważnych kwestii dotyczących żywności i bezpieczeńśtwa konsumenta. Wspomniane poprawki wnioskowane przez poszczególne kluby to:

  • umożliwienie pozostania w obrocie towarów po upłynięciu daty minimalnej trwałości - przede wszystkim z możliwością wykorzystania na cele charytatywne
  • wycofanie wprowadzonej przez Komisję Zdrowia poprawki dającej Urzędowi Rejestracji Leków kompetencje w procesie notyfikacji niektórych suplementów diety  
  • wprowadzenie definicji oświadczeń zdrowotnych.

Przedłożenie wspomnianych poprawek spowodowało skierowanie projektu do ponownych prac Komisji Zdrowia. Wznowienie jej prac nastąpi 12 lipca 2006.

W pracach Sejmu wielokrotnie akcentowano rolę PFPŻ w kształtowaniu ostatecznej treści przepisu.

>>> Zapoznaj się z wersją projektu uzgodnioną w pracach Komisji Zdrowia (Sprawozdanie Komisji)

>>> Pełny tekst debaty (zawierający nie tylko temat ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij