Nestle na podiumZaangażowanie firmy Nestle w dziedzinie technologii i nauki o żywności zostało docenione przez Międzynarodową Unię Technologii i Nauki o Żywności (IUFoST), która uhonorowała Nestle swą prestiżową Nagrodą Przewodniczącego, przyznawaną w uznaniu wkładu w rozwój globalnej technologii i nauki o żywności dla dobra ludzkości.Nestle zebrała szczególne pochwały za pełnienie przywódczej roli w dostawie usług i artykułów spożywczych wysokiej jakości, a także bezpiecznych i o wysokiej wartości odżywczej, a zwłaszcza za swe starania na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz wspierania młodych naukowców IUFoST. Nagrodę dla firmy odebrał podczas uroczystości wręczania Global Food Industry Award (Nagrody Światowego Przemysłu Spożywczego) IUFoST, która odbyła się 23 sierpnia w ramach dwudniowego kongresu IUFoST w Cape Town, Werner Bauer, Wiceprezes Wykonawczy i Główny Technolog Nestle.
Profesor Bauer przyjął nagrodę dla Nestle z ogromną przyjemnością, mówiąc: „To wielki zaszczyt, że IUFoST uznała przywództwo Nestle, a zwłaszcza iż doceniła nasze zaangażowanie w zakresie bezpieczeństwa żywności. Bezpieczeństwo żywności to kwestia bezwzględnie najważniejsza. Firma nasza dysponuje ogólnoświatową siecią specjalistów, łącznie z pracownikami w naszych zakładach, którzy każdego dnia dostarczają około 200 000 wyników analiz dotyczących dopuszczania wyrobów. Oddanie sprawie bezpieczeństwa żywności to klucz do zdobywania zaufania konsumentów, jak również do objęcia i utrzymania naszego światowego przywództwa.”
Tego samego dnia wcześniej Werner Bauer wygłosił na kongresie wykład upamiętniający Ernesta Newberry. Głównym tematem tego inauguracyjnego przemówienia było to, jak technologia i nauka o żywności mogą służyć pomocą w zaspokajaniu lokalnych i globalnych potrzeb żywnościowych, a jego przewodni wątek stanowiła kwestia bezpieczeństwa mikroskładników pokarmowych (zaspokajania żywieniowego zapotrzebowania na witaminy i minerały). Właściwe i zrównoważone spożywanie mikroskładników pokarmowych ma podstawowe znaczenie dla zdrowia. Jednakże, niedobory tych mikroskładników to wciąż wielki problem w wielu rejonach świata. W szczególności, duży odsetek nowych światowych konsumentów cierpi wskutek niedoborów kluczowych mikroskładników pokarmowych, takich jak żelazo, cynk, jod i witamina A.
Technologia i nauka o żywności odgrywają zasadniczą rolę w rozwoju produktów wzbogaconych. Specjalistyczna wiedza i umiejętności dietetyków są gwarantem trwałości mikroskładników pokarmowych w artykułach spożywczych różnego rodzaju, a także ich przyswajalności przez organizm po spożyciu (biodostępności). Jednocześnie, produkty wzbogacone muszą też być dobre w smaku i leżeć w zasięgu możliwości finansowych konsumentów.
Choć program badawczo-rozwojowy Nestle ma zasięg globalny, wzbogacone artykuły spożywcze i napoje tej marki dostosowuje się, by dostarczały rozwiązań lokalnych, spełniających określone potrzeby żywieniowe i odpowiednich do sytuacji lokalnych konsumentów. „Musimy szukać rozwiązań problemu braku bezpieczeństwa żywieniowego w wielu częściach świata dotkniętych tym brakiem – wykorzystując naukę i technikę. Musimy też umieć wdrażać trwałe i opłacalne metody wprowadzania w życie rozwiązań, które znajdujemy” - powiedział na zakończenie Bauer.
pełna lista aktualności
|