Dalszy, szybki wzrost eksportu mięsa drobiowegoWedług wstępnych informacji MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach br. wolumen wywozu mięsa i podrobów drobiowych ukształtował się na poziomie 147 tys. t, tj. zwiększył się o ponad 30 proc. względem analogicznego okresu ubiegłego roku. Wartość eksportu wzrosła wprawdzie o 11 proc. do 999 mln zł, jednak warto zwrócić uwagę, iż tempo wzrostu w ostatnim miesiącu istotnie przyspieszyło (w samym maju wartość sprzedaży zwiększyła się o ponad 15 proc. względem maja 2009 roku).Wartość eksportu wzrosła wprawdzie o 11 proc. do 999 mln PLN, jednak warto zwrócić uwagę, iż tempo wzrostu w ostatnim miesiącu istotnie przyspieszyło (w samym maju wartość sprzedaży zwiększyła się o ponad 15 proc. względem maja 2009 roku).
Największym odbiorcą polskiego mięsa pozostają Niemcy (z około 18% udziałem w wolumenie), Czechy (12%) oraz Wielka Brytania (9%). W tym roku w zestawieniu pojawił się także Wietnam oraz Benin z 2-3% udziałem w całości polskiego eksportu.
Z kolei wolumen wywozu żywego drobiu w okresie styczeń-maj br. kształtował się na zbliżonym go ubiegłego roku poziomie, tj. prawie 4 tys. ton. Istotnie spadła natomiast wartość sprzedaży -- o ponad 21% do 46,8 tys. PLN. Drób jest eksportowany głównie na rynek ukraiński i niemiecki, pozostałe kraje mają znikomy udział w całości wywozu.
W przypadku handlu zagranicznego żywym drobiem istotniejsze znaczenie dla Polski ma import. W okresie styczeń-maj br. zakupiliśmy 13,8 tys. t żywca, tj. o prawie 28% więcej niż przed rokiem. Wartość importu zwiększyła się o około 4% do 94,8 mln PLN, co oznacza wzrost deficytu o 50% do 48 mln PLN.
(Źródło: BGŻ)
pełna lista aktualności
|