Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosjanie chcą nowych limitów importu trzody
Rosyjscy producenci trzody chlewnej apelują do władz o wprowadzenie nowych ograniczeń w imporcie żywca oraz mięsa wieprzowego. Według krajowego związku producentów trzody chlewnej, w pierwszej połowie 2010 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła o 10,2 proc. do 1 mln ton, a przemysłowa produkcja zwiększyła się o 24,5 proc.

Aby wesprzeć krajowych producentów, związek zwrócił się do rządu Rosji o redukcję kwoty importowej na wieprzowinę w 2011 r. o 100 tys. ton oraz o kolejne 100 tys. ton w 2012 r. Obecnie roczny kontyngent importowy na lata 2010-2011 wynosi 500 tys. ton, a na 2012 r. - 450 tys. ton.

Związek producentów domaga się również podniesienia ceł w imporcie żywca z obecnych 40 proc. do 75 proc. Obecna stawka 40 proc. została wprowadzona z dniem 1 stycznia 2010 r., aby zahamować rosnący trend w imporcie żywej trzody chlewnej do Rosji. W 2009 r. sprowadzono 1,1 mln szt. żywca - siedmiokrotnie więcej niż w 2005 r.

Podwyżka ceł nie spowodowała jednak znaczącego ograniczenia zakupów - w pierwszym półroczu br. sprowadzono do kraju ponad 300 tys. szt. świń, a w całym 2010 r. import wyniesie prawdopodobnie 600 tys. szt. Według kierownictwa największego zakładu produkcyjnego trzody w Rosji - Cherkizowo, działania protekcjonistyczne są konieczne, aby zapewnić rosyjskim producentom godziwy poziom cen.

Rosyjscy producenci znajdują się w niekorzystnej sytuacji, muszą bowiem konkurować z producentami unijnymi, którzy otrzymują rocznie 100-150 mln EUR w postaci subsydiów.

(Źródło: FAMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij