Tajlandia: Susza zmniejszy produkcję cukru o 10-13 proc.Tajska rada ds. cukru i trzciny cukrowej OCSB prognozuje, że produkcja cukru w sezonie 2010/11 (listopad/październik) może spaść do 6-6,2 mln ton, czyli o 10-13 proc. wobec 6,9 mln ton wytworzonych sezon wcześniej.Powodem mniejszej produkcji są susze, które ograniczyły zbiory trzciny cukrowej. OSCB szacuje, że w sezonie 2010/11 mniejszy będzie także eksport, który spadnie o 15-20% do 3,7-3,9 mln ton. W sezonie 2009/10 wywóz cukru z Tajlandii szacowany jest na 4,6 mln ton.
W maju br. OCSB prognozował, że w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych produkcja cukru może wynieść 6,2 mln ton, a jeśli pogoda dopisze to nawet 7 mln ton.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie F. O. Licht)
pełna lista aktualności
|