IJHARS publikuje nazwy firm fałszujących żywnośćNowelizacja ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która weszła w życie 18 grudnia 2008 r. nałożyła na organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obowiązek podawania do publicznej wiadomości danych na temat przedsiębiorców, którzy fałszują żywność.
Ustawa nakazuje jednak, by pomijać informacje stanowiące tajemnice przedsiębiorstwa oraz inne tajemnice "podlegające ochronie na podstawie przepisów odrębnych".Do 13 lipca 2010 r. na stronie www.ijhars.gov.pl zostały opublikowane informacje ze 128 decyzji dotyczące 63 przedsiębiorców. Przedmiotem 128 decyzji były następujące grupy artykułów rolno-spożywczych:
zboża i jego przetwory (chleb i bułka tarta) - 48, w stosunku do 22 przedsiębiorców,
-
makarony - 21, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
-
mięso i jego przetwory - 18, w stosunku do 9 przedsiębiorców,
-
ryby - 11, w stosunku do 9 przedsiębiorców,
-
mleko i jego przetwory - 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców,
-
orzechy - 4, w stosunku do 1 przedsiębiorcy,
-
słodycze - 4, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
-
napoje bezalkoholowe - 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców,
-
wina - 3, w stosunku do 2 przedsiębiorców,
-
wyroby garmażeryjne - 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców,
-
herbata - 5 w stosunku do 2 przedsiębiorcy,
-
piwo – 2 w stosunku do 1 przedsiębiorcy.
Więcej informacji: http://www.ijhars.gov.pl/art-29.html
pełna lista aktualności
|