Skażona mozzarella z Niemiec wywołała alarm w UEUrzędnicy Europejskiego Biura ds. Żywności i Weterynarii (FVO) wszczęli dochodzenie w sprawie partii sera mozzarella wyprodukowanej przez niemiecką mleczarnię z Bawarii. Wewnątrz opakowań znalazły się bakterie, które po odpakowaniu produktów sprawiały, iż mozzarella nabierała niebieskiego koloru.O sprawie Komisję zaalarmowały władze włoskie, na których terytorium sprowadzono zainfekowane produkty. DG SANCO - Unijna Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Ochrony Konsumenta – potwierdziła, że wysyłki kierowano też do Słowenii, Francji oraz do Rosji i na Białoruś. Towary zostały usunięte z rynku. Niemiecki wytwórca "niebieskiej" mozzarelli twierdzi jednak, że zmiana barwy nie jest szkodliwa dla konsumentów – pierwsze badania laboratoryjne faktycznie to potwierdziły. Alarmistyczne zachowania Włochów Niemcy ocenili jako przesadzone i wskazali, że zmiana koloru dotyczy tylko niewielkiej części przeznaczonych do sprzedaży partii towaru.
Włochy są największym dla Niemiec rynkiem zbytu dla serów świeżych - w ub. Roku sprowadziły one stamtąd ponad 106 tys. ton tych wyrobów – około 1/3 niemieckiej produkcji. Rola kolejnych odbiorców świeżych serów z Niemiec była dużo mniejsza – Holandia i Wielka Brytania kupiły w 2009 roku po niespełna 30 tys. ton tych artykułów.
(Źródło: FAMMU/FAPA; Agra Facts, Agra Europe)
pełna lista aktualności
|