Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Doniesienia prasowe - HACCP w małym przedsiębiorstwie - porady Komisji Europejskiej
Od 1 stycznia 2006 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie 852/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Wprowadziło ono obowiązek stosowania systemu HACCP przez wszystkie przedsiębiorstwa sektora spożywczego –niezależnie od wielkości. Jednakże, aby nadmiernie nie obciążać małych firm, rozporządzenie dopuszcza pewną elastyczność we wprowadzaniu systemu.

Według doniesień dzisiejszej Rzeczpospolitej, Komisja Europejska opublikowała niedawno przewodnik, określający granice tej elastyczności. W języku angielskim jest on dostępny tutaj.

Jednakże należy pamiętać o tym, iż zapisy zawarte w przewodniku nie są wiążące, a Komisja nie gwarantuje poprawności ich interpretacji. Ponadto treść przewodnika może ulec zmianie pod wpływem doświadczeń firm i organizacji kontrolnych. 

Polska Federacja Producentów Żywności przetłumaczyła i opublikowała wiele poradników wdrażania HACCP i dobrych praktyk higienicznych. Wszystkie nasze przewodniki są zatwierdzone przez Głównego Inspektora Sanitarnego. PFPŻ opracowała następujące tytuły: 

 - Higiena cukru w europejskim przemyśle cukrowniczym
 - Przewodnik wdrażania ogólnych zasad higieny żywności i systemu HACCP w zakładach przemysłu makaronowego
 - Wskazówki dotyczące dobrej praktyki higienicznej w produkcji przetworów mlecznych
 - Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla przemysłu soków owocowych
 - Kodeks dobrej praktyki higienicznej dla produkcji lodów jadalnych
 - Kodeks higieny dla margaryn i tłuszczów do smarowania
 - Przewodnik dobrej praktyki higienicznej dla produkcji mrożonej żywności
 - Przewodnik dobrych praktyk higienicznych CAOBISCO (wyroby czekoladowe i cukiernicze)

Można je zamówić tutaj

Rzeczpospolita, "Jest prostszy sposób na HACCP w małej firmie", A. Hutyra, 04.04.2006 r.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij