Znakowanie produktów spożywczych – prace Parlamentu Europejskiego W dniu 16 marca br. w Komisji Ochrony Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) Parlamentu Europejskiego odbyło się głosowanie dotyczące propozycji poprawek tej Komisji do pierwotnej wersji projektu rozporządzenia wspólnotowego w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, opracowanego przez Komisję Europejską.
Posłowie
Komisji opowiedzieli się za obowiązkowym podawaniem na większości produktów spożywczych
informacji o wartości energetycznej oraz o zawartości następujących składników
odżywczych: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów,
soli, białka, błonnika oraz naturalnych i procesowych kwasów tłuszczowych typu
trans. Dla niektórych produktów przewidziano odstępstwa od obowiązku podawania
informacji o wartości odżywczej. Szereg zaproponowanych zapisów odnosi się do
miejsca na opakowaniu, gdzie mają być umieszczane poszczególne informacje, a
także do sposobu ich wyrażania – na 100 g lub 100 ml produktu lub dodatkowo w
odniesieniu do porcji. Zaproponowano również obowiązek podawania zawartości powyższych
składników odżywczych w produkcie wyrażonych jako procent dziennych
referencyjnych wartości spożycia.
Ważnym
aspektem znakowania omawianym w Komisji była kwestia czytelności informacji.
Posłowie zaproponowali, aby Komisja Europejska opracowała wiążące zasady
przedstawiania informacji na opakowaniach biorąc pod uwagę takie czynniki jak
wielkość czcionki, rodzaj czcionki, kontrast zadruku itp. Produkty w małych
opakowaniach oraz środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego byłyby odrębnie
traktowane w kwestii czytelności informacji, ze względu na ograniczoną ilość
miejsca na opakowaniu.
Komisja
ENVI PE opowiedziała się również za obowiązkowym podawaniem informacji o kraju pochodzenia
mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych owoców i warzyw oraz
innych produktów jednoskładnikowych. Informacje takie zdaniem Komisji powinny znaleźć się również na
produktach przetworzonych, w których składnikami są: mięso czerwone, drób lub
ryby.
Komisja
ENVI PE jako komisja wiodąca dla tego przepisu wspólnotowego przyjmując w drodze głosowania propozycje poprawek wzięła pod uwagę opinie
wypracowane przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi (AGRI) Parlamentu
Europejskiego oraz Komisję Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów (IMCO)
Parlamentu Europejskiego. Przyjęty raport będzie przedmiotem głosowania plenarnego.
Niezależnie
od Parlamentu Europejskiego, Rada Unii Europejskiej zaproponuje własne poprawki
do pierwotnego tekstu rozporządzenia. Cały czas trwają prace w Grupie Roboczej
Rady, w których uczestniczą przedstawiciele wszystkich państw członkowskich.
Pierwsze
plenarne czytanie wraz z głosowaniem w Parlamencie Europejskim wszystkich poprawek zaplanowano w maju 2010 r. Finalne brzmienie
rozporządzenia będzie znane prawdopodobnie dopiero jesienią bieżącego roku.
Przewidywany okres dostosowawczy wynosi od 3 do 5 lat licząc od daty wejścia w
życie uchwalonego i opublikowanego rozporządzenia.
PFPŻ
ZP na bieżąco monitoruje postęp prac Parlamentu Europejskiego i Rady, a w całym
procesie legislacyjnym trwającym już od ponad 2 lat uczestniczy w konsultacjach
społecznych przekazując szereg uwag i propozycji zmian, z których wiele zostało
już uwzględnionych.