Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie produktów spożywczych – prace Parlamentu Europejskiego
W dniu 16 marca br. w Komisji Ochrony Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) Parlamentu Europejskiego odbyło się głosowanie dotyczące propozycji poprawek tej Komisji do pierwotnej wersji projektu rozporządzenia wspólnotowego w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, opracowanego przez Komisję Europejską.

Posłowie Komisji opowiedzieli się za obowiązkowym podawaniem na większości produktów spożywczych informacji o wartości energetycznej oraz o zawartości następujących składników odżywczych: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, soli, białka, błonnika oraz naturalnych i procesowych kwasów tłuszczowych typu trans. Dla niektórych produktów przewidziano odstępstwa od obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej. Szereg zaproponowanych zapisów odnosi się do miejsca na opakowaniu, gdzie mają być umieszczane poszczególne informacje, a także do sposobu ich wyrażania – na 100 g lub 100 ml produktu lub dodatkowo w odniesieniu do porcji. Zaproponowano również obowiązek podawania zawartości powyższych składników odżywczych w produkcie wyrażonych jako procent dziennych referencyjnych wartości spożycia.

Ważnym aspektem znakowania omawianym w Komisji była kwestia czytelności informacji. Posłowie zaproponowali, aby Komisja Europejska opracowała wiążące zasady przedstawiania informacji na opakowaniach biorąc pod uwagę takie czynniki jak wielkość czcionki, rodzaj czcionki, kontrast zadruku itp. Produkty w małych opakowaniach oraz środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego byłyby odrębnie traktowane w kwestii czytelności informacji, ze względu na ograniczoną ilość miejsca na opakowaniu.

Komisja ENVI PE opowiedziała się również za obowiązkowym podawaniem informacji o kraju pochodzenia mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych owoców i warzyw oraz innych produktów jednoskładnikowych. Informacje takie zdaniem Komisji powinny znaleźć się również na produktach przetworzonych, w których składnikami są: mięso czerwone, drób lub ryby.

Komisja ENVI PE jako komisja wiodąca dla tego przepisu wspólnotowego przyjmując w drodze głosowania propozycje poprawek wzięła pod uwagę opinie wypracowane przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi (AGRI) Parlamentu Europejskiego oraz Komisję Rynku Wewnętrznego i Ochrony Konsumentów (IMCO) Parlamentu Europejskiego. Przyjęty raport będzie przedmiotem głosowania plenarnego.

Niezależnie od Parlamentu Europejskiego, Rada Unii Europejskiej zaproponuje własne poprawki do pierwotnego tekstu rozporządzenia. Cały czas trwają prace w Grupie Roboczej Rady, w których uczestniczą przedstawiciele wszystkich państw członkowskich.

Pierwsze plenarne czytanie wraz z głosowaniem w Parlamencie Europejskim wszystkich poprawek zaplanowano w maju 2010 r. Finalne brzmienie rozporządzenia będzie znane prawdopodobnie dopiero jesienią bieżącego roku. Przewidywany okres dostosowawczy wynosi od 3 do 5 lat licząc od daty wejścia w życie uchwalonego i opublikowanego rozporządzenia.

PFPŻ ZP na bieżąco monitoruje postęp prac Parlamentu Europejskiego i Rady, a w całym procesie legislacyjnym trwającym już od ponad 2 lat uczestniczy w konsultacjach społecznych przekazując szereg uwag i propozycji zmian, z których wiele zostało już uwzględnionych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij