Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Refleksje po Forum 100
Pierwsze Forum 100 mamy już za sobą. Warto zatem pokusić się o kilka refleksji . Ideą jaka przyświecała organizatorom Forum, było doprowadzenie do spotkania osób reprezentujących zarówno firmy jak organizacje i instytucje działające w obrębie sektora produkcji żywności. Forum miało charakter międzybranżowy, gdyż bardzo często, rozpatrując problemy i osiągnięcia branż zapominamy czym jest przemysł żywnościowy jako całość i jakie jest jego miejsce w narodowej gospodarce.

Patrząc z perspektywy całego sektora mamy się czym pochwalić. Ponad 450 tysięcy pracowników, 14 procentowy udział w PKB, dodatnie saldo w handlu zagranicznym, prawie dwudziesto procentowy udział eksportu w produkcji sprzedanej i  największy udział w produkcji sprzedanej całego polskiego przemysłu.  Ta horyzontalna charakterystyka robi wrażenie. Za rzadko moim zdaniem się o niej mówi, a sam przemysł żywnościowy jest często niedoceniany. Oczkiem w głowie rządzących są bowiem kopalnie, kolej, przemysł samochodowy, huty i tym podobne obszary gospodarki. Żywność jest czymś do czego wszyscy są przyzwyczajeni, że jest, a w jej produkcji nie ma nic nadzwyczajnego. To zamienne, że kiedy rozmawiałem przygotowując Forum z pewnym urzędnikiem z resortu gospodarki o tym jak ważny jest przemysł żywnościowy , był on tym faktem wyraźnie zaskoczony.  Trudno winić urzędnika o ignorancję, bo to my sami powinniśmy dbać o nasz wizerunek,  a z reakcji urzędnika odniosłem wrażenie, że w tej zaś dziedzinie przemysł żywnościowy ma najwyraźniej spore zaległości.

Forum 100 ma na celu te zaległości nadrobić. Nie chodziło o to, aby zrobić kolejną nudną kurso-konferencję, lub zbudować jeszcze jedną ścianę płaczu, gdzie moglibyśmy sobie ponarzekać. Chodziło raczej o  to, aby licznie zgromadzeni przedstawiciele firm żywnościowych mogli usłyszeć czym jest ich sektor  zdaniem  polityków, urzędników,  naukowców i wyciągnąć ze zdobytej wiedzy stosowne wnioski.

W Forum wzięło udział ponad 140 osób z tego połowa to przedstawiciele dużych firm żywnościowych, zarówno międzynarodowych gigantów jak chociażby Nestle, czy Unilever, po rodzimych potentatów jak Herbapol, Duda, Lubella, Sokołów, Hortex, itp.  Słuchając wystąpień przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Parlamnetu Europejskiego , Intytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wszyscy mogli przekonać się, że istnieje wspólny mianownik dla warunków funkcjonowania i rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce i w Unii Europejskiej i tylko dążąc do szerokiej współpracy  wszystkich interesariuszy można osiągać wymierne efekty na globalnym rynku zarówno teraz i jak i w przyszłości.  

Pod adresem przemysłu żywnościowego padło na Forum wiele miłych słów, wskazujących na to, że przynajmniej część decydentów rozumie jego rolę i znaczenie. Zwrócono nam jednak uwagę na fakt, że osiągnąć sukces, a go utrzymać to dwie różne sprawy. W świetle nadchodzących zmian w obszarach WPR jak i handlu miedzynarodowego, konkurencyjność przemysłu europejskiego w tym polskiego wydaje się być zagrożona. Rosną nowe centra produkcyjne takie jak Chiny, Indie, Rosja. W tych centrach koszty produkcji są znacząco niższe, co częściowo wynika z niższych standardów bezpieczeństwa i jakości żywności. Czy wyśrubowane normy unijne normy jakościowe i bezpieczeństwa żywności  nie będą zbyt dużym obciążeniem kosztowym w zetknięciu z produktami krajów trzecich na zliberalizowanym światowym rynku. Czy Unia Europejska będzie potrafiła skutecznie bronić własnych rynków chociażby poprzez nowe systemy znakowania i nową politykę promocyjną?

Uczestnicy tegorocznego Forum nie otrzymali odpowiedzi na te pytania, ale wszyscy zadali sobie sprawę, że jako sektor nie powinniśmy stać z boku, kiedy będą wypracowywane stosowne rozwiązania.

Dziękując wszystkim, którzy znaleźli czas aby wziąć udział w tegorocznym Forum, mam nadzieję, że w roku 2011, nie trzeba już będzie nikomu udowadniać, jaka jest waga przemysłu żywnościowego i że warto raz do roku spotkać się z jego przedstawicielami.

Andrzej Gantner


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij