Maksymalne poziomy kadmu w żywnościKomisja Europejska dyskutuje obecnie kwestię maksymalnych dopuszczalnych poziomów kadmu w żywności. W oparciu o badania EFSA mogą zostać ustalone niższe poziomy tego pierwiastka w zbożach oraz mogą być wprowadzone maksymalne poziomy dla nasion oleistych (poza soją).Komisja Europejska dyskutuje obecnie kwestię maksymalnych dopuszczalnych poziomów kadmu w żywności. W oparciu o badania EFSA mogą zostać ustalone niższe poziomy tego pierwiastka w zbożach oraz mogą być wprowadzone maksymalne poziomy dla nasion oleistych (poza soją). Poniżej przedstawiany obecne oraz proponowane poziomy obecności kadmu: zboża (z wyłączeniem pszenicy): 0,1 ppm / poziom proponowany: 0,05 – 0,1 ppm pszenica: 0,2 ppm / poziom proponowany: 0,1 – 0,2 ppm nasiona oleiste (z wyłączeniem soi): obecnie brak limitów / maksymalny poziom proponowany: 0,5 ppm nasiona soi: 0,2 ppm / poziom proponowany: 0,5 ppm Zgodnie z wynikami programu monitoringowego prowadzonego przez TQM, krytycznymi produktami są pszenica z Kanady, gdzie poziom kadmu przewyższałby proponowane maksymalne poziomy prawie w każdej dostawie, jak również np.: rumuński jęczmień browarny w którym w przeszłości wykazywane były wyższe poziomy kadmu, co może okazać się krytycznym punktem jeżeli proponowane przez Komisję limity wejdą w życie. W przypadku nasion oleistych najbardziej krytycznym produktem są nasiona słonecznika.
(źródło: Izba Zbożowo-Paszowa)
pełna lista aktualności
|