Raport PE i Rady w sprawie żywności przeznaczonej dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanówParlament europejskie i Rady przygotowały raport skierowany do Komisji Europejskiej w sprawie żywności przeznaczonej dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów. W kontekście tego dokumentu wprowadzenie osobnej kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla tej grupy konsumentów wydaje się być bezzasadneWiele organizacji naukowych i stowarzyszeń pacjentów z cukrzycą nie popiera istnienia produktów przeznaczonych specjalnie dla diabetyków. Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą są takie same jak zalecenia zdrowego żywienia dla ogółu populacji. Wydaje się, że produkty ogólnego spożycia z obniżoną zawartością tłuszczu, cukru i/lub energii mogłyby lepiej pomagać w osiągnięciu dietetycznych zaleceń niż żywność dietetyczna.
W raporcie przedstawione zostały możliwe opcje legislacyjne dotyczące produktów przeznaczonych dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów:
A. przyjęcie dyrektywy Komisji ustalającej specyficzne wymagania dot. składu dla tego typu produktów,
B. zmiana dyrektywy ramowej 89/398/EEC usuwająca tę kategorię z załącznika 1, co oznacza, że produkty te nie miałyby specyficznej dyrektywy, ale były wprowadzane do obrotu na podstawie art. 9 (notyfikacja),
C. zmiana dyrektywy ramowej 89/398/EEC wykluczająca tę kategorię z zakresu tej dyrektywy, co oznacza, że produkty te nie mogłyby być wprowadzane do obrotu jako środki dietetyczne.
Niniejszy Raport zostanie przekazany do Rady i Parlamentu UE, jak również do konsultacji z innymi Dyrekcjami Generalnymi KE oraz służbami prawnymi.
pełna lista aktualności
|