Stanowisko OIE w sprawie bezpieczeństwa międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworamiParyż, 28 kwietnia 2009 roku – Z uwagi na przypadki zachorowań ludzi, powiązane z wirusem A/H1N1, określane jako świńska grypa, Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) pragnie przedstawić dalsze wyjaśnienia z perspektywy zdrowia zwierząt, w szczególności w aspekcie międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami. Ponadto, w miarę rozwoju sytuacji, OIE będzie odpowiadać na nowe doniesienia.
Dostępne informacje, nie wskazują obecnie, iż pojawienie się choroby w Stanach Zjednoczonych i Meksyku poprzedzone było wybuchem świńskiej grypy.
W ciągu najbliższych kilku dni, przeprowadzane badani naukowe, powinny potwierdzić czy wirus przenoszony pomiędzy ludźmi może zakażać różne gatunki zwierzęta: świnie, drób i konie.
Błędem jest nazywanie wirusa „świńską grypą”. Przenoszony wirus zawiera genetyczne komponenty pochodzące od ludzi, ptactwa oraz świń. OIE proponuje aby określać nowy wirus mianem „Grypa Północno-Amerykańska”, stosując taką samą nomenklaturę jak w przypadku Grypy Azjatyckiej i Grypy Hiszpańskiej (tzw. Hiszpanki).
Z uwagi na fakt, iż na terenach gdzie pojawiły się zachorowania ludzi, nie odkryto przypadku zakażenia zwierząt, nie ma powodu wprowadzania specjalnych środków zapobiegawczych w obszarze międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami oraz podawania do wiadomości, że konsumpcja produktów wieprzowych wiąże się z ryzykiem zakażenia.
(www.oie.int)
Szczegółowych informacji udziela Witold Choiński, Prezes Związku "Polskie Mięso" - tel. kom. 602 638 965
pełna lista aktualności
|