Dynamiczny rozwój ryneku przetworów owocowo-warzywnych w UE Badania AC Nielsen dotyczące rynku przetworów owocowo-warzywnych w państwach unii europejskiej wskazują , że rynek ten rozwija się w sposób dynamiczny, praktycznie we wszsytkich segmentach.
Na przestrzeni 2007 i 2008 roku nastąpił wzrost wartości sprzedaży soków owocowo-warzywnych o 7,6% , mrożonych owoców o 15,4%.Zwiększyła się także dynamika wzrostu sprzedaży konserw owocowych o 2,7%. Inny ciekawy wniosek płynący z przedstawionych wyników badań to wzrost produkcji przetworów owocowych pod marką własną sieci tzw. private label. L iderem wśród państw europejskich jest Wielka Brytania, gdzie udział tych marek osiągnął 90%.W pozostałych państwach unii wzrost ten dla porównania wyniósł 25%.Odmienna sytuacja panuje na rynku soków, gdzie dominują marki producentów (wzrost o 9%) a niektórych krajach (np.Niemcy) nastąpił wręcz spadek udziału sprzedaży marek własnych w tym segmencie. Największe spożycie soków i mrożonych owoców notowane jest w krajach skandynawskich, gdzie jest ono aż 5-krotnie wyższe niż średnia europejska w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
pełna lista aktualności
|