Żywność o właściwościach barwiących - prace Komisji EuropejskiejW związku z klasyfikacją substancji barwiących określoną w definicjach Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, Komisja Europejska pracuje nad przewodnikiem, który ma ułatwić przedsiębiorcom oraz służbom kontrolnym krajów członkowskich ustalenie, czy dany składnik użyty do produkcji jest żywnością o właściwościach barwiących, czy barwnikiem.Ustalenie, do jakiej kategorii należy dany składnik jest niezwykle istotne, ponieważ dla barwników obowiązują zupełnie inne wymagania, zarówno pod względem dopuszczalnych zanieczyszczeń, zakresu stosowania w żywności, jak i sposobu deklarowania ich w wykazach składników na opakowaniach wyrobów.
Dokument roboczy Komisji Europejskiej pt. „Draft Guidance notes on the classification of food extracts with colouring properties” wprowadzi specjalne narzędzie w postaci drzewka decyzyjnego, które można zastosować dla danego surowca, jeśli nie ma pewności, do jakiej grupy można zaliczyć dany składnik.
pełna lista aktualności
|