Projekt Ministerstwa Rolnictwa w sprawie pozostałości pestycydów.Ministerstwo Rolnictwa planuje ujednolicenie dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności z poziomami stosowanymi w UE. Nowe poziomy nie sposowdują zagrożenia dla zdrowia konumenta, natomiast przyczynią się do zwiększenia konkurencyjności polskiego rolnictwa i przetwórstwa.
Rozporządzenia unijne określają najwyższe dopuszczalne limity chemikaliów zawartych w kupowanych przez konsumentów owocach, warzywach i mięsie. Generalnie jednak polskie normy są znacznie surowsze od unijnych. Zapowiadane zmiany nie zmniejszą bezpieczeństwa polskiej zywnosci, gdyż poziomy unijne uznawane sa za w pełni bezpieczne, co potwierdzają naukowcy i gwarantuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. W Ministerstwie Rolnictwa trwają prace nad sprawdzeniem i weryfikacją proponowanych zmian. Na razie ministerstwo opublikowało jedynie projekt noweli rozporządzenia, które określa, ile pestycydów może się znaleźć w paszach. Z planów legislacyjnych resortu na pierwsze półrocze 2008 r. wynika też, że urzędnicy chcą zmniejszyć wymogi dla produkujących wyroby mleczne o tradycyjnym charakterze. Zapowiadana zmiana to niewątpliwie dobry krok w kierunku wyrównywania warunków funkcjonowania producentów polskich, którzy ponosili straty z tytułu mniejszej wydajności produkcji i z trudnoscią mogli konkurować z producentami z innych krajów europejskich.
pełna lista aktualności
|