Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowelizacja Norm żywienia człowieka dla populacji polskiej
Instytut Żywności i Żywienia opublikował opracowane w 2012 r. znowelizowane normy żywienia dla poluacji polskiej. Monografia została wydana na płycie CD w ramach programu zdrowotnego pt. "Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym" finansowanego przez Ministra Zdrowia.

Proponowane normy żywienia w przypadku energii i większości składników odżywczych są zgodne z normami opracowanymi w 2008 r. Wprowadzono jednak kilka istotnych zmian. Dotyczą one przede wszystkim norm na tłuszcz, błonnik pokarmowy i wodę, a także wapń i witaminę D. Pewne zmiany wprowadzono również w przypadku norm na węglowodany i jod.

Opracowanie zawiera nowe normy żywienia populacji Polski z uwzględnieniem wieku, płci, poziomu aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego.

Normy są wykorzystywane przez ośrodki naukowe, dydaktyczn, ochrony zdrowia, przemysł spożywczy, głównie w:

  • planowaniu posiłków i diet w żywieniu indywidualnym i grup;
  • opracowywaniu diet stosowanych w różnych stanach chorobowych;
  • ocenie spożycia żywności na poziomie indywidualnym, grupowym, całej populacji;
  • opracowywaniu nowych produktów spożywczych, np. wzbogacanych;
  • procesie nauczania o zaleceniach żywieniowych.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij