Postępowanie przedsiębiorcy w przypadku urzędowej kontroli żywnościKontrole żywności prowadzone przez właściwe organy są nieodłącznym elementem funkcjonowania branży spożywczej.Każdy z pracowników sektora żywieniowego musi więc liczyć się z tym, że weźmie w nich bezpośredni bądź choćby pośredni udział. Lista podmiotów mogących prowadzić tego typu inspekcje jest długa i obejmuje m.in.: Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Rodzaj i przebieg kontroli zależy od organu, przez który zostaje ona wszczęta, jak również od bezpośredniej przyczyny kontroli. Można jednakże wskazać na pewne uniwersalne zasady postępowania, które pomogą przejść okres inspekcji bez zbędnych obaw oraz nie dopuszczą do tego, aby wyniki kontroli zawierały jakiekolwiek nieuzasadnione ustalenia. Zasady takie powinny być znane zarówno pracownikom zakładu, jak i kadrze kierowniczej, tak aby możliwa była świadoma, korzystna dla firmy współpraca w czasie inspekcji.
Czytaj więcej w kwartalniku Food-Lex.
pełna lista aktualności
|