Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Druga Olimpiada dla Dziennikarzy "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - 30/10/2012 r.
W dniu 30 października br., Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zorganizowała Drugą Olimpiadę dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu Intercontinental w Warszawie. Olimpiada stanowiła zwieńczenie serii spotkań objętych honorowymi patronatami Federacji Konsumentów, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kampania sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz ze środków PFPŻ ZP.

W ramach Olimpiady przeprowadzony został test wiedzy, obejmujący zagadnienia dotyczące najczęściej pojawiających się w mediach wątpliwości odnośnie:

  • roli poszczególnych grup produktów żywnościowych w prawidłowo zbilansowanej diecie ze szczególnym uwzględnieniem przetworów zbożowych;
  • dodatków do żywności;
  • jakości i bezpieczeństwa żywności.

Do Olimpiady przystąpiło 14 dziennikarzy, reprezentujących zarówno media ogólne, jak i branżowe. Olimpijski test wiedzy składał się z 10 pytań, a uczestnicy mieli 30 minut na jego wypełnienie. Testy zostały jednak oddane znacznie wcześniej, co świadczyło o dobrym przygotowaniu merytorycznym uczestników.

Test wiedzy oceniany był przez Komisję Konkursową, w skład której weszli: Bronisław Wesołowski – Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi; Katarzyna Oponowicz – laureatka Pierwszej Olimpiady dla Dziennikarzy w 2011 r. oraz Marta Tomaszewska-Pielacha – Dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP.

W trakcie gdy Komisja Konkursowa oceniała prace, uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wystąpienia Pani Anny Jelonek – dietetyka pt. „Zasady zbilansowanej diety ze szczególnym uwzględnieniem produktów zbożowych”.

Zwyciężczynią „Zbożowej” części Olimpiady została p. Katarzyna Pinkosz (redakcja Mamo, to ja), która jako jedyna uzyskała 100% punktów możliwych do zdobycia;

Ponadto, Komisja Konkursowa wyłoniła zwyciężczynię Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy, którą została Pani Beata Lorkiewicz (redakcja Przegląd Mleczarski). P. Lorkiewicz uzyskała najwyższą łączną ilość punktów w najkrótszym czasie.

Zwycięzcy Olimpiady otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez PFPŻ ZP oraz pamiątkowe puchary.

Po części merytorycznej nastąpiła część praktyczna – live cooking pod okiem p. Karola Okrasy - szefa kuchni restauracji Platter hotelu Intercontinental. Uczestnicy gotowali potrawy w oparciu o produkty zbożowe. Przygotowane przez uczestników dania zostały poddane ocenie przez szefa kuchni. Dla zwycięskiego zespołu, w skład którego weszły: Mirosława Dzięgielewska (redakcja Agro Serwis), Urszula Tokarska (Polskie Radio) oraz Magdalena Mart (Przemysł Piekarski i cukierniczy), hotel Intercontinental ufundował zaproszenia na lunch do restauracji Platter.

Dekoracje z pieczywa jako atrakcja Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Otwarcie Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy - Dyrektor Generalny PFPŻ ZP p. Andrzej Gantner
Uczestnicy Olimpiady w trakcie pisania testu wiedzy
Uczestnicy Olimpiady w trakcie pisania testu wiedzy
Puchary dla zwycięzców Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Wręczanie pucharów zwycięzcom Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Wręczanie pucharów zwycięzcom Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Laureaci, jurorzy i organizatorzy Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żyweniu\'
Konkurs kulinarny dla uczestników Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Konkurs kulinarny dla uczestników Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Konkurs kulinarny dla uczestników Drugiej Olimpiady dla Dziennikarzy \'Fakty i mity o żywności i żywieniu\'
Dania na bazie produktów zbożowych przygotowywane przez uczestników Konkursu kulinarnego w ramach Olimpiady
 
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij