Konferencja PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie środków spożywczych – nowe wymagania prawne” - 11.10.2012r.Znakowanie środków spożywczych było głównym tematem konferencji szkoleniowej, która odbyła się 11 października 2012r. w Warszawie.
Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych
zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji,
która odbyła się 11 października 2012r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało
zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w
celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów
spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej,
a także stosowania oświadczeń
żywieniowych i zdrowotnych. Zainteresowanie tematem było bardzo duże, w
konferencji wzięło udział ok. 120 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z
całej Polski, reprezentujących różne branże.
Uczestników
powitał Pan Andrzej Gantner – Dyrektor
Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców,
zwracając uwagę na znaczenie dla przedsiębiorców bieżącego pozyskiwania
informacji o nowych wymaganiach prawnych z zakresu znakowania żywności oraz praktycznych
interpretacji przepisów.
|
Pani Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i
Rozwoju Wsi, w swoich dwóch wykładach przedstawiła nowe uregulowania z zakresu znakowania wyrobów tzw. ogólnymi
informacjami o produkcie, które są zawarte w nowym rozporządzeniu Parlamentu
Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zmiany,
które zaczną obowiązywać od grudnia 2014 r., będą dotyczyć m.in. zakresu
odpowiedzialności przedsiębiorców za oznakowanie produktów, czytelności
informacji umieszczanych na etykietach, znakowania alergenów, podawania
informacji o pochodzeniu produktów. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na
interpretację zapisu dotyczącego okresu przejściowego przewidzianego na
dostosowanie się do nowych wymagań oraz zakresu informacji o pochodzeniu
produktów.
|
Pani Joanna Furs z
Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu
Sanitarnego przedstawiła zaproponowane przez Komisję Europejską zmiany obowiązującego
wykazu oświadczeń żywieniowych w zakresie oświadczeń „bez dodatku sodu/soli”
oraz „o obniżonej zawartości…” . Omówiła okresy przejściowe dotyczące
opublikowanego wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych, aktualne prace
dotyczące oświadczeń tzw. „botanicznych”, a także przekazała praktyczne
wskazówki jak posługiwać się rejestrami
oświadczeń zdrowotnych dostępnymi na stronach internetowych Komisji Europejskiej,
urzędu EFSA oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Krótką prezentację na temat technologii
znakowania towarów i dokumentów, stanowiącej zabezpieczenie przed możliwością
dokonywania fałszerstw, przedstawili Pan
prof. Jivko Jelev – Prezes KEIT LTD
oraz Pan Roman Izdebski właściciel firmy
ROMIZ, podkreślając szerokie możliwości zastosowania tej technologii,
również w przemyśle spożywczym.
W drugiej części konferencji Pan
Dominik Lisiewski z firmy DNV
omówił zasady zarządzania zmianami etykiet i informacji o wyrobach w ramach
zakładowych systemów zarządzania jakością. W swoim wystąpieniu skoncentrował
się na przyczynach i konsekwencjach dokonywanych zmian, najczęściej
popełnianych błędach w oznakowaniu wyrobów spożywczych, procedurach komunikacji
wewnątrz firmy oraz komunikacji z klientami, a także na samej procedurze
zarządzania etykietami.
|
Pani Barbara Ratkovska
z Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego przypomniała nowe
wymagania unijne z zakresu podawania na etykietach obowiązkowych i dobrowolnych
informacji o wartości odżywczej, określone w rozporządzeniu Parlamentu
Europejskiego i Rady nr 1169/2011.
Zwróciła uwagę na nową listę obowiązkowo deklarowanych składników odżywczych,
zmienione zasady prezentacji informacji o wartości odżywczej na opakowaniach, ograniczenia
co do możliwości powtarzania na etykietach określonych informacji, a także na zwolnienia
niektórych produktów spożywczych z obowiązku stosowania znakowania wartością
odżywczą. Ponadto krótko omówiła prace Komisji Europejskiej dotyczące kwestii
interpretacyjnych oraz wytycznych z zakresu tolerancji deklarowanych składników
odżywczych.
|
Uczestnicy konferencji mieli możliwość wcześniejszego przysłania
do Polskiej Federacji Producentów Żywności pytań na temat znakowania produktów oraz
umieszczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Pytania te z wyprzedzeniem zostały przekazane
prelegentom, co znacznie usprawniło wszystkie sesje pytań i odpowiedzi oraz
dało możliwość wykładowcom
dokładniejszego przygotowania odpowiedzi.
Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji producentów Żywności
Związku Pracodawców.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- PKO Bank Polski S.A.
- Det
Norske Verits Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
- Stigen
Sp. z o.o.
- Paccor Sp. z o.o.
- Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Mercedes – Benz Polska Sp. z o.o.
- Kancelaria
SALANS
Partner PFPZ ZP
- Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Partner konferencji:
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
- Krajowa
Unia Producentów Soku
- Związek
Polskie Mięso
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
Rozmowy w kuluarach:
pełna lista aktualności
|