Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Warsztaty dla dziennikarzy "Fakty i mity o zywności i żywieniu" na temat Przetworów Zbożowych już za nami!
W dniach 4-5 października br., Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu InterContinental w Warszawie. Warsztaty zostały objęte honorowymi patronatami Federacji Konsumentów, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kampania sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz ze środków PFPŻ ZP.

Celem warsztatów jest dostarczenie mediom rzetelnej wiedzy dotyczącej miedzy innymi: roli poszczególnych grup produktów żywnościowych w prawidłowo zbilansowanej diecie ze szczególnym uwzględnieniem zbóż i przetworów zbożowych. Dodatkowo przedstawione zostały zagadnienia dotyczące sytemu bezpieczeństwa żywności oraz dodatków do żywności. W ramach warsztatów odbyły się spotkania tematyczne z przedstawicielami organizacji i instytucji, w których obszarze kompetencji leży żywność i żywienie.

W oparciu o najnowszą wiedzę, eksperci renomowanych ośrodków naukowych odpowiedzieli na szereg najczęściej pojawiających się w mediach wątpliwości takich jak między innymi: jaka jest rola poszczególnych grup produktów żywnościowych w codziennym odżywianiu?, jakie są zasady prawidłowego komponowanie całodziennej diety?, czy stosowane w żywności dodatki są bezpieczne?, kto odpowiedzialny jest za bezpieczeństwo żywności?

Andrzej Gantner dyrektor generalny PFPŻ ZP podkreślił wagę mediów jako najważniejszego dla konsumentów źródła informacji dotyczącej żywności i żywienia. Za kluczowe dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych  uznał  opieranie wszelkich doniesień prasowych na sprawdzonych naukowo i zgodnych z najnowszą wiedzą informacjach. A. Gantner zwrócił uwagę na obiegowo funkcjonujące określenie typu „niezdrowa żywność” apelując o nie wprowadzanie konsumentów w błąd. Na rynku nie może być żywności która w jakikolwiek sposób szkodzi konsumentom, dotyczy to również dodatków do żywności. Niezdrowe natomiast mogą być nawyki żywieniowe i styl życia z którymi należy walczyć poprzez edukację oraz promocję zbilansowanej diety i aktywności fizycznej wśród wszystkich grup wiekowych, a szczególnie dzieci i młodzieży.

W trakcie warsztatów w dniu 4 października br., głos zabrał Minister Marek Posobkiewicz– p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego, który w swoim wystąpieniu pt. Kto gwarantuje, a kto kontroluje bezpieczeństwo żywności w Polsce?, przedstawił obecnie obowiązujące wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności znajdującej się w obrocie w kontekście działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jak podkreślał Minister Posobkiewicz, „bezpieczeństwo żywności stanowi jeden z priorytetów polityki żywieniowej i zajmuje centralne miejsce w obszarze ochrony zdrowia publicznego. W Polsce problematykę bezpieczeństwa żywności reguluje ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która ma charakter ramowy, reguluje w sposób kompleksowy warunki konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego ,,od pola do stołu”.

W dalszej kolejności, głos zabrał prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Profesor Krygier podkreślał, że: „w prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się różnorodne produkty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, głównym źródłem energii w pożywieniu człowieka powinny być węglowodany złożone. Najważniejszymi grupami produktów zawierających te węglowodany są zboża, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa korzeniowe i bulwiaste”. Jak wyjaśniał prof. Krygier, „do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka konieczne jest stałe stężenie glukozy we krwi, ponieważ to właśnie glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla układu nerwowego. Produkty zbożowe, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, po spożyciu podlegają stopniowym przemianom metabolicznym w organizmie człowieka i przyczyniają się do powolnego wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz powolnej normalizacji jej poziomu, co ułatwia organizmowi utrzymanie stałego zalecanego poziomu glukozy we krwi”. Prof. Krygier zaznaczył również, że produkty zbożowe pełnoziarniste, oprócz zawartości cennych węglowodanów złożonych, są również źródłem błonnika, witamin (w szczególności z grupy B) i składników mineralnych.

Równie istotne informacje przekazywali prelegenci drugiego dnia warsztatów.

Spotkanie rozpoczął prof. dr hab. Kazimierz Karłowski – który podkreślał, że: „Tylko substancje chemiczne poddane wszechstronnym badaniom toksykologicznym i uznane za bezpieczne mogą być rozpatrywane jako dodatki do żywności. Zatem substancje dodatkowe dopuszczone do stosowania w żadnym wypadku nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Dlatego też, nieuzasadnione są informacje mówiące o ich rzekomej  szkodliwości”.

Następnie głos zabrała prof. Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW, która w swoim wystąpieniu pt. „Fakty i mity o przetworach zbożowych” podkreślała m.in., że „Produkty zbożowe stanowią podstawę pożywienia i powinny być spożywane w każdym posiłku. Spożywanie ich w odpowiednich do potrzeb ilościach i zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, wbrew potocznym opiniom, nie prowadzi do otyłości, a wręcz przeciwnie, dając uczucie sytości może nawet jej przeciwdziałać”.

Cykl warsztatów „Fakty i mity o żywności i żywieniu” zakończy  II edycja Olimpiady dla dziennikarzy „ Fakty i mity o żywności i żywieniu”, która odbędzie się w dniu 30 października 2012 w Hotelu Intercontinental w Warszawie. Organizatorzy przewidzieli dla zwycięzców wiele cennych nagród rzeczowych oraz puchary i wyróżnienia. Serdecznie zapraszamy do udziału!

Wystąpienie Marka Posobkiewicza - p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego pt.\"Kto gwarantuje, a kto kontroluje bezpieczeństwo żywności w Polsce?\"
Wystąpienie prof. Krzysztofa Krygiera pt. \"Przetwory zbożowe jako podstawa zbilansowanej diety\" 04.10.2012
Wystąpienie prof. Kazimierza Karłowskiego pt. \"Fakty i mity o dodatkach do żywności\"
Wystąpienie prof. Alicji Ceglińskiej pt. \"Fakty i mity o produktach zbożowych\" 05.10.2012
Uczestnicy warsztatów
Sesja pytań i odpowiedzi
Część praktyczna - live cooking
Część praktyczna - live cooking
Część praktyczna - live cooking
Część praktyczna - live cooking

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij