Warsztaty dla dziennikarzy "Fakty i mity o zywności i żywieniu" na temat Przetworów Zbożowych już za nami!W dniach 4-5 października br., Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o żywności i żywieniu” w hotelu InterContinental w Warszawie. Warsztaty zostały objęte honorowymi patronatami Federacji Konsumentów, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kampania sfinansowana została ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz ze środków PFPŻ ZP.
Celem
warsztatów jest dostarczenie mediom rzetelnej wiedzy dotyczącej miedzy innymi: roli poszczególnych grup
produktów żywnościowych w prawidłowo zbilansowanej diecie ze szczególnym
uwzględnieniem zbóż i przetworów zbożowych.
Dodatkowo przedstawione zostały zagadnienia dotyczące sytemu bezpieczeństwa
żywności oraz dodatków do żywności. W
ramach warsztatów odbyły się spotkania tematyczne z przedstawicielami
organizacji i instytucji, w których obszarze kompetencji leży żywność i
żywienie.
W oparciu o najnowszą wiedzę,
eksperci renomowanych ośrodków naukowych odpowiedzieli na szereg najczęściej
pojawiających się w mediach wątpliwości takich jak między innymi: jaka jest
rola poszczególnych grup produktów żywnościowych w codziennym odżywianiu?,
jakie są zasady prawidłowego komponowanie całodziennej diety?, czy stosowane w
żywności dodatki są bezpieczne?, kto odpowiedzialny jest za bezpieczeństwo
żywności?
Andrzej Gantner
dyrektor generalny PFPŻ ZP
podkreślił wagę mediów jako najważniejszego dla konsumentów źródła informacji
dotyczącej żywności i żywienia. Za kluczowe dla kształtowania prawidłowych
nawyków żywieniowych uznał opieranie wszelkich doniesień prasowych na
sprawdzonych naukowo i zgodnych z najnowszą wiedzą informacjach. A. Gantner
zwrócił uwagę na obiegowo funkcjonujące określenie typu „niezdrowa żywność”
apelując o nie wprowadzanie konsumentów w błąd. Na rynku nie może być żywności
która w jakikolwiek sposób szkodzi konsumentom, dotyczy to również dodatków do
żywności. Niezdrowe natomiast mogą być nawyki żywieniowe i styl życia z którymi
należy walczyć poprzez edukację oraz promocję zbilansowanej diety i aktywności fizycznej
wśród wszystkich grup wiekowych, a szczególnie dzieci i młodzieży.
W
trakcie warsztatów w dniu 4 października br., głos zabrał Minister Marek Posobkiewicz– p.o. Głównego
Inspektora Sanitarnego, który w swoim wystąpieniu pt. Kto gwarantuje, a kto kontroluje
bezpieczeństwo żywności w Polsce?, przedstawił obecnie obowiązujące
wymagania w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności znajdującej się w
obrocie w kontekście działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jak
podkreślał Minister Posobkiewicz, „bezpieczeństwo
żywności stanowi jeden z priorytetów polityki żywieniowej i zajmuje centralne
miejsce w obszarze ochrony zdrowia publicznego. W Polsce problematykę
bezpieczeństwa żywności reguluje ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
która ma charakter ramowy, reguluje w sposób kompleksowy warunki konieczne do
zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach łańcucha
żywnościowego ,,od pola do stołu”.
W dalszej
kolejności, głos zabrał prof. Krzysztof
Krygier z Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Profesor Krygier
podkreślał, że: „w prawidłowo
skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się różnorodne produkty.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami, głównym źródłem energii w pożywieniu
człowieka powinny być węglowodany złożone. Najważniejszymi grupami produktów
zawierających te węglowodany są zboża, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa
korzeniowe i bulwiaste”. Jak wyjaśniał prof. Krygier, „do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka konieczne jest stałe
stężenie glukozy we krwi, ponieważ to właśnie glukoza jest wyłącznym źródłem
energii dla układu nerwowego. Produkty zbożowe, dzięki wysokiej zawartości
węglowodanów złożonych, po spożyciu podlegają stopniowym przemianom
metabolicznym w organizmie człowieka i przyczyniają się do powolnego wzrostu
stężenia glukozy we krwi oraz powolnej normalizacji jej poziomu, co ułatwia
organizmowi utrzymanie stałego zalecanego poziomu glukozy we krwi”. Prof.
Krygier zaznaczył również, że produkty zbożowe pełnoziarniste, oprócz
zawartości cennych węglowodanów złożonych, są również źródłem błonnika, witamin
(w szczególności z grupy B) i składników mineralnych.
Równie
istotne informacje przekazywali prelegenci drugiego dnia warsztatów.
Spotkanie
rozpoczął prof.
dr hab. Kazimierz Karłowski
– który podkreślał, że: „Tylko
substancje chemiczne poddane wszechstronnym badaniom toksykologicznym i uznane
za bezpieczne mogą być rozpatrywane jako dodatki do żywności. Zatem substancje
dodatkowe dopuszczone do stosowania w żadnym wypadku nie stanowią zagrożenia
dla zdrowia konsumentów. Dlatego też, nieuzasadnione są informacje mówiące o
ich rzekomej szkodliwości”.
Następnie
głos zabrała prof. Alicja Ceglińska z
Wydziału Nauk o Żywności SGGW, która w swoim wystąpieniu pt. „Fakty i mity o przetworach zbożowych”
podkreślała m.in., że „Produkty zbożowe stanowią
podstawę pożywienia i powinny być spożywane w każdym posiłku. Spożywanie ich w
odpowiednich do potrzeb ilościach i zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, wbrew
potocznym opiniom, nie prowadzi do otyłości, a wręcz przeciwnie, dając uczucie
sytości może nawet jej przeciwdziałać”.
Cykl
warsztatów „Fakty i mity o żywności i żywieniu” zakończy II edycja Olimpiady dla dziennikarzy „ Fakty
i mity o żywności i żywieniu”, która odbędzie się w dniu 30 października 2012
w Hotelu Intercontinental w Warszawie. Organizatorzy przewidzieli dla
zwycięzców wiele cennych nagród rzeczowych oraz puchary i wyróżnienia. Serdecznie zapraszamy do udziału!
| Wystąpienie Marka Posobkiewicza - p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego pt.\"Kto gwarantuje, a kto kontroluje bezpieczeństwo żywności w Polsce?\" |
| | Wystąpienie prof. Krzysztofa Krygiera pt. \"Przetwory zbożowe jako podstawa zbilansowanej diety\" 04.10.2012 |
| | Wystąpienie prof. Kazimierza Karłowskiego pt. \"Fakty i mity o dodatkach do żywności\" |
| | Wystąpienie prof. Alicji Ceglińskiej pt. \"Fakty i mity o produktach zbożowych\" 05.10.2012 |
| | Uczestnicy warsztatów |
|
| Sesja pytań i odpowiedzi |
| | Część praktyczna - live cooking |
| | Część praktyczna - live cooking |
| | Część praktyczna - live cooking |
| | Część praktyczna - live cooking |
|
pełna lista aktualności
|