Zacieśnienie współpracy pomiędzy Krajową Unią Producentów Soków, a PFPŻW dniu 12 czerwca 2007 Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności i Krajowa Unia Producentów Soków podpisały list intencyjny o współpracy.PFPŻ i KUPS uwzględniając wieloletnią działalność obu organizacji na rzecz przemysłu żywnościowego w Polsce oraz zasadniczą zgodność celów statutowych, zasad działania oraz zbieżność reprezentowanych opinii i stanowisk postanowiły zacieśnić współpracę merytoryczną. Efektem ma być zwiększenie efektywności działań prowadzonych przez obie organizacje na rzecz tworzenia korzystnych warunków dla funkcjonowania i rozwoju przemysłu żywnościowego w Polsce oraz Unii Europejskiej. Dzięki współpracy obie strony mają nadzieje na zwiększenie reprezentatywności przemysłu żywnościowego zarówno na forum europejskim jak i krajowym. Zakres współpracy określony w liście intencyjnym obejmuje między innymi wymianę informacji dotyczących najważniejszych działań prowadzonych przez obie organizacje, współpracę ekspertów, opracowywanie wspólnych stanowisk. Jednymi z pierwszych tematów, które będą dyskutowane w ramach nawiązanej współpracy są: realizacja rozporządzenia w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz Dobrowolny System Znakowania Wartością Odżywczą GDA.
Od prawej: Romuald Ozimek (wiceprezes KUPS), Barbara Groele (dyrektor KUPS), Julian Pawlak (prezes KUPS), Małgorzata Skonieczna (prezes PFPŻ), Małgorzata Faraś (wiceprezes PFPŻ), Andrzej Gantner (dyrektor generalny PFPŻ)
pełna lista aktualności
|