Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szanse i zagrożenia dla polskiej gospodarki żywnościowej
W dniu 4 kwietnia 2007 odbyło się posiedzenie Rady Programowej miesięcznika Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. Członkowie Rady dyskutowali o szansach i zagrożeniach dla polskiej gospodarki żywnościowej.

Rada Programowa miesięcznika Bezpieczeństwo i Hiegiena Żywności składa się z szeregu przedstawicieli instytucji związanych z gospodarką żywnościową, między innymi w jej skład wchodzą: przewodniczacy Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Senatu RP, Wiceminister Rolnictwa, Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przedstawiciele nauki, organizacji producenckich (w tym PFPŻ), organizacji dystrybutorów.
Posiedzenie Rady poświęcone zostało w głównej mierze omówieniu najważniejszych szans i zagrożeń dla polskiej gospodarki żywnościowej w ciągu najbliższych kilku lat. Pomimo wielu pozytywnych rezultatów jakie osiągnął przemysł żywnościowy w Polsce w okresie trzech lat od wejścia do Unii Europejskiej, zebrani dostrzegli szereg zagrożeń i barier dla jego dalszego rozwoju. Za najważniejsze z nich można uznać:
- brak długofalowej strategii w zakresie promocji produktów żywnościowych - brak jednolitego systemu urzędowej kontroli żywności, którego sprawność ma kluczowe znaczenie dla utrzymania wizerunku polskiej żywności jako żywności bezpiecznej
- potencjalne negatywne skutki liberalizacji handlu światowego oraz braku reformy WPR, które w rezultacie mogą narazić przemysł żywnościowy w Polsce
- brak systemu łączacego prace ośrodków naukowych z potrzebami przemysłu w zakresie badań i rozwoju oraz kształcenia kadr
- niestabline i zbyt skomplikowane przepisy w obszarze produkcji żywności, podatków
- zbyt wysokie pozapłacowe koszty pracy, co przy konieczności podwyżek płac w sektorze, może przyczynić się do szybkiego pogorszenia się kondycji finansowej przedsiębiorstw 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij