Szanse i zagrożenia dla polskiej gospodarki żywnościowejW dniu 4 kwietnia 2007 odbyło się posiedzenie Rady Programowej miesięcznika Bezpieczeństwo i Higiena Żywności. Członkowie Rady dyskutowali o szansach i zagrożeniach dla polskiej gospodarki żywnościowej.Rada Programowa miesięcznika Bezpieczeństwo i Hiegiena Żywności składa się z szeregu przedstawicieli instytucji związanych z gospodarką żywnościową, między innymi w jej skład wchodzą: przewodniczacy Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Senatu RP, Wiceminister Rolnictwa, Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Sanitarny, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przedstawiciele nauki, organizacji producenckich (w tym PFPŻ), organizacji dystrybutorów. Posiedzenie Rady poświęcone zostało w głównej mierze omówieniu najważniejszych szans i zagrożeń dla polskiej gospodarki żywnościowej w ciągu najbliższych kilku lat. Pomimo wielu pozytywnych rezultatów jakie osiągnął przemysł żywnościowy w Polsce w okresie trzech lat od wejścia do Unii Europejskiej, zebrani dostrzegli szereg zagrożeń i barier dla jego dalszego rozwoju. Za najważniejsze z nich można uznać: - brak długofalowej strategii w zakresie promocji produktów żywnościowych - brak jednolitego systemu urzędowej kontroli żywności, którego sprawność ma kluczowe znaczenie dla utrzymania wizerunku polskiej żywności jako żywności bezpiecznej - potencjalne negatywne skutki liberalizacji handlu światowego oraz braku reformy WPR, które w rezultacie mogą narazić przemysł żywnościowy w Polsce - brak systemu łączacego prace ośrodków naukowych z potrzebami przemysłu w zakresie badań i rozwoju oraz kształcenia kadr - niestabline i zbyt skomplikowane przepisy w obszarze produkcji żywności, podatków - zbyt wysokie pozapłacowe koszty pracy, co przy konieczności podwyżek płac w sektorze, może przyczynić się do szybkiego pogorszenia się kondycji finansowej przedsiębiorstw
pełna lista aktualności
|