Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace legislacyjne w Unii Europejskiej - Przegląd wymagań dla ochratoksyny A i toksyn Fusarium.
W lutym br. odbyło się posiedzenie Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Rolniczych przy Komisji Europejskiej.

W trakcie spotkania eksperci z poszczególnych krajów członkowskich dyskutowali kwestię objęcia postanowieniami Rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych przypraw (szczególnie papryki) oraz korzenia lukrecji i ekstraktu z korzenia lukrecji. Proponowane poziomy Ochratoksyny A znajdują się w przedziale 10-30 ug/kg dla przypraw oraz 20 ug/kg dla korzenia lukrecji i 80-100 ug/kg dla ekstraktu z korzenia lukrecji.

Ponadto zaproponowano przyjęcie następujących najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczenia toksynami Fusarium kukurydzy i produktów z niej otrzymanych:

 Deoksyniwalenol 
 nieprzetworzona kukurydza                   1750 - 2000 ug/kg

  Zearalenon 
  nieprzetworzona kukurydza                      200 – 300 ug/kg
  kukurydza do bezpośredniego spożycia i produkty z kukurydzy – 200 ug/ kg
  płatki śniadaniowe 50 – 100 ug/kg 
  produkty dla niemowląt i małych dzieci – 20 ug/kg

  Fumonizyny
  nieprzetworzona kukurydza                      2000 - 4000 ug/kg 
  kukurydza do bezpośredniego spożycia i produkty z kukurydzy – 1000 -  2000 ug/ kg
  płatki śniadaniowe 400 - 800 ug/kg 
  produkty dla niemowląt i małych dzieci – 200 ug/kg

  Planowane są dalsze prace z tego zakresu.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij