FAO wskazuje, jak zapobiegać dużej zmienności cen żywnościWedług FAO, wysokiej zmienności cen żywności można zapobiegać poprzez ściślejszą regulację giełd towarowych, na których zawierane są kontrakty terminowe na surowce rolne, zakończenie wytyczania celów w produkcji biopaliw oraz wzrost wydatków na badania w rolnictwie - informuje FAMMU/FAPA.
FAO, Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, opublikowała raport, w którym wskazuje sposoby zmniejszeniu nadmiernej zmienności (volatility) cen żywności.
W ostatnim czasie wiele osób podejmuje problem spekulacji na rynkach towarowych związanych z surowcami rolnymi. W samym tylko ostatnim kwartale 2010 roku suma inwestycji była trzykrotnie większa w porównaniu do trzech poprzednich miesięcy. Na rynku jest wiele pieniędzy od czasu, gdy państwa za pomocą programów koniunkturalnych i pakietów pomocowych starają się przezwyciężyć finansowy kryzys.
Rynki surowców rolnych przyciągają inwestorów, którzy równie mało interesują się zbożem, jak wcześniej firmami internetowymi czy kredytami subprime. Są to miliardowe fundusze emerytalne i mali prywatni inwestorzy, którzy szukają nowych, pewniejszych sposobów lokowania swoich pieniędzy.
Ciemna strona owego zjawiska polega na tym, że wraz z rosnącym popytem na fundusze rolne rosną ceny środków spożywczych. Jak informowała FAO, we wrześniu 2011 r. indeks cen żywności na świecie wyniósł 225,0 pkt., wobec 229,5 pkt. w sierpniu. W ciągu roku indeks wzrósł o 48,3 pkt, czyli o 26,4 proc. Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął poziom 237,7 pkt., co jest historycznym szczytem.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|