Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone przez UE
17 sierpnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się 2 decyzje wykonawcze Komisji zatwierdzające nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce i na Węgrzech.

Od czasu przyjęcia w Polsce dotychczasowych metod w 2005 r. znacząco zwiększyła się wartość ubojowa tuczników. Konieczne stało się zatem zaktualizowanie wzorów stosowanych do obliczania zawartości chudego mięsa w tuszy w ramach poszczególnych metod oraz uzyskanie dostępu do nowych, tańszych metod klasyfikacji i wprowadzenie ich do użytku w celu zwiększenia konkurencyjności. Komisja przeanalizowała wniosek Polski i wyraziła zgodę na aktualizację wzorów stosowanych w metodach klasyfikacji tusz przy pomocy następujących przyrządów: Capterur Gras/Maigre - Sydel (CGM), Ultra FOM 300, Autofom i IM-03.



Komisja zatwierdziła również cztery nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce: za pomocą przyrządów Autofom III, CSB Image Megater (CSB) i Fat-O-Meater (FOM II) oraz metodę ręczną (ZP).



Stosowanie metody ręcznej zatwierdzono  jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej maksymalnie 40 sztuk świń na godzinę.



Jak podaje FAMMU/FAPA, nową decyzję zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce stosuje się od 12 grudnia 2011 r.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij